Op dinsdag 29 september om 19 uur vindt het praatcafé ‘deMENSzie(n)’ plaats in de cafetaria van het lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28. Mensen met dementie, hun familie, mantelzorgers en alle andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om samen iets te drinken en te praten over dementie. Het centrale thema van dit praatcafé is ‘Dwaalgedrag bij personen met dementie’. Het praatcafé is gratis, inschrijven is niet nodig.
Dementie bespreekbaar maken, dat is de reden waarom het lokaal dienstencentrum startte met een praatcafé. Bedoeling is dat mantelzorgers, familieleden en mensen met dementie in een ongedwongen sfeer bij een drankje met elkaar in gesprek gaan.
Dit praatcafé staat in het teken van ‘Dwaalgedrag bij personen met dementie’. De verantwoordelijke van de opname van het woonzorgcentrum Ten Hove, Joke Huysmans, vertelt over de onrust bij personen met dementie. Hoe uit onrust zich en hoe ga je er als mantelzorger/hulpverlener mee om? Willy Vanhoof, lokale politie Balen-Dessel-Mol, licht het gebruik van de vermissingsfiche toe. Deze fiche maakt dat een onrustwekkende verdwijning snel en efficiënt kan aangepakt worden.
DeMENSzie(n)
Het praatcafé heeft de naam ‘deMENSzie(n)’. Letterlijk: de mens achter de dementie zien, iets wat heel belangrijk is voor mensen die te maken krijgen met dementie. Het is meteen ook de leidraad voor het praatcafé én het uitgangspunt van de werkgroep dementievriendelijke gemeente.
Intensieve samenwerking
In deze werkgroep ijveren verschillende partners voor een goede dienst- en hulpverlening voor onze inwoners. Dementie is een vaak voorkomende ziekte die mensen sociaal isoleert. Door intensief samen te werken met de Alzheimer Liga, dagverzorgingscentrum Den Boulevard, de geheugenkliniek en de politie hopen het gemeentebestuur en het OCMW de beeldvorming rond dementie te nuanceren.