‘Zorg tot zorg’ en ‘G-care’ slaan brug tussen OCMW’s en gezondheidszorg
Gezondheidszorg toegankelijker maken voor kwetsbare personen en de samenwerking tussen de OCMW’s en artsen bevorderen: dat zijn de speerpunten van de projecten ‘Zorg tot zorg’ en ‘G-Care’ van de OCMW’s van Balen – Dessel – Mol – Retie en de zorgregio Geel – Laakdal – Meerhout. Hiermee slaan ze in 2016 een brug tussen de OCMW’s en gezondheidszorg. Dankzij provinciale impulssubsidies werven ze twee projectmedewerkers aan om dit te realiseren.
De Dienst Welzijn en Gezondheid van de provincie Antwerpen schreef in 2015 een projectoproep uit voor initiatieven die via versterkte of vernieuwde samenwerking willen inzetten op het verhogen van de toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor kwetsbare personen. Hiermee creëerde zij een kader voor organisaties om vanuit hun eigen insteek (aanbod/doelgroep) initiatieven te nemen om gezondheidszorg in de eerste lijn meer toegankelijk te maken.
In de regio Mol en Geel stelden welzijnswerkers en artsen vast dat er nog heel wat werk aan de winkel is om gezondheidszorg toegankelijker te maken voor de meest kwetsbare mensen uit onze samenleving. Beide regio’s spelen hierop in met de projecten ‘Zorg tot zorg’ en ‘G-care’. Door een intensieve samenwerking hopen ze van elkaar te leren en sneller in te spelen op de noden.
Zorg tot zorg
Tijdens een recente vorming over armoede voor de huisartsen in Mol stelde het OCMW vast dat armoede moeilijk detecteerbaar is voor huisartsen en specialisten. Bovendien hebben artsen te weinig kennis van de dienstverlening die een OCMW aanbiedt. Met het project ‘Zorg tot zorg’ bieden de OCMW’s van Balen – Dessel – Mol en Retie hier een antwoord op.
G-care
Ook het rapport Sociale barometer Geel vestigde de aandacht op het belang van betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg in de strijd tegen armoede. Het project ‘G-Care’ moet de wisselwerking tussen de OCMW’s en de artsen versterken in het belang van de meest kwetsbaren in onze samenleving.
Projectmedewerker als brugfiguur
Provinciale impulssubsidies zorgen ervoor dat de OCMW’s twee projectmedewerkers kunnen inschakelen om hun projecten tot een goed einde te brengen. Eén medewerker richt zich tot de regio Balen - Dessel - Mol - Retie, de andere tot de regio Geel - Laakdal - Meerhout. De medewerkers zetten in op:
De projectmedewerker realiseert dit door middel van individuele begeleiding en cliëntgerichte samenwerking tussen gezondheidszorg en hulpverlening. Bovendien fungeert hij als brugfiguur tussen de artsen, OCMW’s en vierdewereldbewegingen. De provincie stelt ook adviseurs ter beschikking om dit project mee te begeleiden en van nabij op te volgen, samen met de Universiteit Gent. De bedoeling is dat het project ook ter inspiratie dient voor andere regio’s zodat het verder uitgerold kan worden over de hele provincie.
Regio en ruimere gezondheidszorg
In een latere fase wensen de OCMW’s het project uit te breiden naar de brede gezondheidszorg (paramedici, ziekenfondsen,…) in het volledige arrondissement Turnhout. Vermoedelijk organiseren we hierover een studiedag.
Samenwerkingsverband
Dit project is een samenwerking tussen de OCMW’s van Balen – Dessel – Mol en Retie en de OCMW’s van Geel – Laakdal – Meerhout, de lokale partners in armoedebestrijding, de huisartsen uit de regio, AZ Sint-Dimpna Geel, Heilig Hartziekenhuis Mol en de dienst Welzijn en Gezondheid van de provincie Antwerpen.