Wijnegemnaar Leo Spaepen begon zich volop te verdiepen in Pieter Bruegel de Oude (+1526-1569) en zijn tijd, toen vier jaar geleden bekend werd dat het schilderij De Volkstelling in Betlehem waarschijnlijk besteld was door Jan Vleminck, de toenmalige heer van Wijnegem.
Het doorgronden van de dubbele bodem van dat werk bracht hem op het spoor van Bruegels geheimtaal, een verborgen vast patroon in minstens een derde van Bruegels meesterwerken. Zo slaagde hij erin ook het mysterieuze paneel De Dulle Griet te ontraadselen, wat tot dan toe geen enkele Bruegelspecialist was gelukt, en een nieuwe interpretatie te geven aan nog een tiental andere bekende schilderijen.
Zijn besluit: vergeet de stereotiepe kijk op Bruegel als plezante boerenschilder en ontdek de historieschilder Bruegel: de commentator bij het tijdsgebeuren, de cartoonist, de voorvechter van tolerantie en pacifisme. Aan de hand van talrijke illustraties zal de spreker trachten ons voor deze visie te winnen.
Leo Spaepen behaalde in 1968 een licentie in de klassieke filologie aan de KU Leuven en doceerde onder meer geschiedenis en esthetica in het HSO. Als heemkundige schreef hij tal van artikels en boeken over historische thema’s en cureerde hij een twaalftal tentoonstellingen, onder meer over zijn nieuwe kijk op Bruegel (2020). Zijn boek ‘De ontmaskering van Dulle Griet’ verscheen als begeleidende publicatie bij deze laatste expositie.