Al 32 vrijwillige bijzitters voor verkiezingen 25 mei. Ben jij ook kandidaat?

vrijdag, 7 maart, 2014

Al 32 vrijwilligers stelden zich kandidaat als bijzitter voor de verkiezingen van zondag 25 mei. Ben jij ook kandidaat? Meld je dan voor 21 maart 2014 bij de bevolkingsdienst in ’t Getouw of via e-mail: bevolkingsdienst@gemeentemol.be. Vrijwilligers moeten ouder zijn dan 18 jaar en akkoord gaan om het geheim van de stemming te bewaren. Je ontvangt hiervoor een vergoeding van 38,50 euro.

Tijdens de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 25 mei kunnen onze inwoners terecht in 30 stembureaus. Om alles in goede banen te leiden, zijn er in totaal meer dan 150 bijzitters en vele plaatsvervangende bijzitters nodig. Vroeger werd bij wet bepaald dat vooral de 30-jarigen de taak als bijzitter invulden. We merken echter dat het voor vele mensen moeilijker wordt om zich vrij te maken. Daarom plaatsen we een oproep voor vrijwilligers. Wanneer onvoldoende vrijwilligers zich aanbieden, wordt toch nog een beroep gedaan op de 30-jarigen.

Taak bijzitter

Als bijzitter help je de voorzitter van het stembureau bij het nakijken van de identiteitskaarten en oproepkaarten. Je controleert of de personen die zich aanbieden, voorkomen op de kiezerslijst. Ook het overhandigen van de stemkaarten en het opstellen van een inventaris met de kiezers die zich verontschuldigen, horen bij je taken. Je moet aanwezig zijn om 7 uur tot het einde van de verrichtingen bij het afsluiten van het stembureau (16 à 16.30 uur).

Taak (adjunct)-secretaris

Heb je enige beroepservaring in informatica? Stel je dan kandidaat voor de functie van secretaris of adjunct-secretaris van een stembureau. Als secretaris zorg je onder andere voor het correct opstarten en afsluiten van het stembureau. Word je aangesteld als secretaris, dan raden we je aan om aanwezig te zijn op de infovergadering die begin mei ’s avonds plaatsvindt in ’t Getouw.

Praktisch

Wil je wel eens meemaken wat het is om ‘bijzitter’ te zijn? Stel je dan voor 21 maart 2014 kandidaat bij de bevolkingsdienst in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2 of via e-mail: bevolkingsdienst@gemeentemol.be. De voorzitter van het kantonhoofdbureau bepaalt uiteindelijk wie er wordt aangeduid. Alle vrijwilligers ontvangen een vergoeding van 38,50 euro, een broodjesmaaltijd, koffiekoeken en drank.

Meer info: 
bevolkingsdienst
014 33 07 16
Bron: 
SCHEPEN VOOR BEVOLKING WIM CAEYERS EN BURGEMEESTER PAUL ROTTHIER