Brouwerij Leysen neemt Olens Sjarel over

Brouwerij Leysen neemt Olens Sjarel over Foto: Brouwerij Leysen
zondag, 5 mei, 2024

Olense Sjarel blijft een lokaal verhaal

Brouwerij Leysen neemt Olens Sjarel over.

Olens Sjarel bier
Er was eens ... Zo beginnen alle mooie verhalen, ook dat van het Sjarel bier.
Er was eens een keizer die Karel heette. Na de jacht trok Keizer Karel steeds naar een herberg in Olen om er een lekker bier te nuttigen. Dat bier werd door de waardin van de herberg gebrouwen. De Olenaars en de keizer werden al snel goede vrienden, zo blijkt uit dat andere verhaal met de drie oren.

Sjarel, een tripel, volmondige moutsmaak en een oprechte bitterheid.
Sinds 2017 wordt dat lekkere authentieke bier opnieuw gebrouwen. Weliswaar met behulp van de hedendaagse brouwtechnieken maar naar het recept waarvoor Keizer Karel al naar Olen kwam. Sjarel, de naam van het bier, betekent Karel op z'n Olens niet meer maar zeker ook niet minder.

Tom, Steven en Tom enkele Olenaars hebben het recept ontwikkeld en brengen sinds 2017 het Sjarel bier op de markt. Wat gestart was als hobby groeide snel uit tot een vaste waarde in Olen en omstreken. Doordat de drie vrienden ook nog een full time job hadden, hebben ze vooral gefocused op de verdeling en lieten ze het bier brouwen bij verschillende brouwerijen. In 2023 werd deze combinatie door tijdsgebrek ook moeilijk. Ze wilden niet dat het bier zou op houden te bestaan en ze zochten iemand om de fakkel, of het bier, door te geven.

Brouwerij Leysen
Om het bier toch lokaal te houden zijn er gesprekken gestart met Jorge Leysen van Brouwerij Leysen te Herentals. Jorge vond het wel een goed idee om Sjarel in het gamma op te nemen om zo het lokale verhaal verder te promoten.
“ We zien wel meer dat ondernemende hobbybrouwers hun bier succesvol op de markt brengen maar dat het na een tijdje toch heftig is om te combineren met een vaste job. Zo zijn er de voorbije periode al enkele Kempische bieren gestopt, overgedragen of op een lager pitje gezet. Vooral het mooie en lokale verhaal achter de Sjarel en de lekkere smaak spraken me aan om dit bier niet verloren te laten gaan. We willen op deze manier onze lokale verankering in het Neteland versterken ”
“Zoals het Baskwadder bier een Herentals verhaal is, zal Sjarel de Olense versie worden en vooral lokaal gepromoot worden. Sjarel is dan ook via ons vast netwerk beschikbaar vanaf begin mei”
Sjarel zal zo blijven verder bestaan en vanaf beging mei terug beschikbaar zijn bij de gekende Kempense drankenhandels.

Feestversie: Ne Straffe Sjarel
Om deze overdracht te vieren zal er een limited edition versie beschikbaar zijn Ne Straffe Sjarel, deze is bourbon whisky infused en heeft een iets vollere maar zoetere toets, ook verkrijgbaar in de betere drankenhandels.

Opendeurweekend Brouwerij Leysen
Ook tijdens de Opendeurweekend van Brouwerij Leysen kan de Sjarel geproefd worden. Dit vindt plaats op 25 en 26 mei bij de brouwerij met de nodige festiviteiten en gratis rondleidingen.

Kortom, het Sjarel bier is een keizerlijk bier dat je moet geproefd hebben!

Bron: 
Brouwerij Leysen