Op vrijdag 17 november onthulde directeur Kristof Schepers hoe de plannen voor de nieuwe groene speelplaats van campus Rozenberg Mol eruit zien.
De 1600 middelbare studenten van campus Rozenberg verwelkomen vanaf 2024 een nieuwe, groene speelplaats. Bij wijze van aftrap maakte directeur Kristof Schepers de bouwplannen bekend en ontving de school een cheque uit handen van gedeputeerde Mireille Colson. De ondersteuning van provincie Antwerpen kadert in het project ‘Groene Oases’ waarbij scholen zowel financiële als praktische ondersteuning krijgen voor de vergroening van hun speelplaats. Burgemeester Wim Caeyers en 200 leerlingen waren aanwezig.
€25.000, zoveel subsidie ontving campus Rozenberg van provincie Antwerpen voor een nieuwe groene speelplaats. De school nam het project met beide handen vast en kon op het persmoment uitpakken met de onthardingsplannen. Vooral een combinatie van groene elementen, lage planten, graselementen als ook nieuwe zitelementen in het groen horen bij de vooruitzichten. Hiervoor gaat de school aan de slag met gerecycleerde materialen.
Gedeputeerde Mireille Colson overhandigde de cheque en verklaarde zo dit vergroeningstraject als geopend: “Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn. Het is dan ook fijn om te zien hoe de school zich inzet, samen met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en MOS Antwerpen.”
Samen voor meer groen
Voor het creëren van draagvlak en het helder krijgen van ideeën kon de school rekenen op een voortraject met MOS Antwerpen. De praktische uitwerking van deze ideeën, met concrete ontwerpplannen en gebruiksklaar plantadvies werden vervolgens opgenomen met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.
De voordelen van vergroening
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.
Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.
Groene Oases is een initiatief van provincie Antwerpen, in samenwerking met het Regionaal Landschap. Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases