Provincie investeert 500.000 euro in een inclusieve arbeidsmarkt, 6 nieuwe projecten gaan van start, waarvan 2 in de Kempen
Het kleinste maatwerkbedrijf van Vlaanderen maakt en verpakt chocolade en stelt 35 mensen met autisme te werk. Om haar werknemers te ondersteunen ontwikkelt TWERK nu een app. Die zal de werknemers helpen om gevoelens en gedachten te structureren, evaluaties te overlopen en in dialoog te gaan met familie en begeleiders. TWERK kan rekenen op 90.832 euro van de provincie Antwerpen en stelt vandaag de app voor het eerst voor.
Iedereen verdient een job die aansluit bij zijn of haar talenten. Daarom ondersteunt de provincie bedrijven om mensen te helpen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt.
Eén van die bedrijven is TWERK uit Herentals, waar mensen met autisme een app gebruiken om te communiceren. Een tweede project in de Kempen is Working Station in Turnhout dat mensen opleidt tot coach van anderstalige nieuwkomers.
Kathleen Helsen, gedeputeerde inclusieve economie, licht toe; “In een ‘war on talent’ willen we elk talent versterken. We maken daarom een forse investering vrij van 500.000 euro voor projecten in sociale economie. Stuk voor stuk werken ze op maat van mensen die het moeilijk hebben – om welke reden dan ook – in de reguliere arbeidsmarkt maar die dankzij ondersteuning er wel stààn in hun job. Zo zorgen we voor een win-win-win, voor de maatwerkbedrijven, de mensen en onze samenleving.”
Dialoogapp voor 35 werknemers met autisme
TWERK, het kleinste maatwerkbedrijf in Vlaanderen, heeft 35 werknemers met autisme in dienst. Die hebben het moeilijker om hun gevoelens te uiten en te communiceren. Ze hebben ook nood aan structuur en voorspelbaarheid. Bart Michiels, coördinator marketing en communicatie van TWERK, vertelt: “Om onze werknemers met autisme te ondersteunen gebruiken we tot vandaag een online dashboard. Daarop kunnen ze hun eigen gedachtegang neerschrijven. Dat helpt hen om duidelijker te communiceren met elkaar en met de begeleiders. Maar we merken de laatste tijd dat nieuwe medewerkers vooral vertrouwd zijn met apps op de smartphone. Daarom beslisten we om zelf een mobiele app te bouwen die onze werknemers helpt om te communiceren en om structuur te brengen in hun dag.”
Op maat van elke werknemer
De app, DIALOGZ, ziet er voor iedereen anders uit. Hij past zich aan op basis van de persoonlijke voorkeuren van de werknemer. Bart Michiels: “Elke werknemer kan in de app zijn gevoelens en gedachten structureren, de dagplanning raadplegen, evaluaties overlopen of in dialoog gaan met familie en begeleiders. In de app beantwoorden ze vragen niet alleen in tekst, maar ook in cijfers en kleuren. Dat helpt hen om hun gevoelens beter te uiten.”
Richting een breed inzetbare tool
TWERK gebruikt de steun van de provincie Antwerpen om het bereik van de app te vergroten. Eens de app voor eigen gebruik op punt staat, wordt die getest door de werknemers van drie partnerorganisaties. Bart Michiels: “In een eerste fase ligt onze focus op het volledig afwerken van onze app naar al onze profielen van mensen met autisme. Maar we willen ook verder gaan. In de volgende fase in 2025 willen we de app aanpassen zodat die door een grotere groep kan gebruikt worden, zoals anderstaligen en laaggeletterden. Want ook zij hebben nood aan een eenvoudige manier van communiceren en plannen. Daarvoor gaan we samenwerken met een aantal andere collega’s uit de sociale en inclusieve economie.”
Working Station: sociale kruisbestuiving op de werkvloer
Het tweede project in de Kempen wordt ondersteund met zo’n 65.000 euro subsidie van de provincie. Heel wat mensen stapelen negatieve werkervaringen op en geraken hun koers doorheen de arbeidsmarkt kwijt. Ze weten simpelweg niet (meer) dat ze bepaalde competenties hebben. In Klein Engelandhoeve, het bezoekerscentrum aan het vennengebied, een project van Working Station vzw, gaan ze aan het werk in de groendienst, als keuken- en zaalmedewerker of worden ze ingezet om de vakantieruimtes klaar te maken voor gasten… Ze krijgen zo de kans om zonder druk uit te zoeken waar ze goed in zijn.
Working Station werkt sinds kort samen met Ligo Kempen, het centrum voor basiseducatie. LIGO organiseert lessen Nederlands voor anderstalige nieuwkomers in een inburgeringstraject. Zij kunnen het Nederlands oefenen in de praktijk door op de Klein Engelandhoeve mee te draaien. Op de hoeve komen ze in een tandem terecht met de vaste medewerkers. Die vaste werknemers worden dankzij de ondersteuning van de provincie Antwerpen opgeleid om een coachende rol op zich te nemen. Want de ervaring leert dat mensen openbloeien en groeien wanneer ze voelen dat ze verantwoordelijkheid krijgen.
Ellen Dierckx, coördinator van Working Station: "Niet alleen de anderstalige nieuwkomer leert bij, maar ook onze mensen worden sterker omdat ze een belangrijke rol toevertrouwd krijgen. De tandem tussen beiden zorgt zo voor een win-win-, of beter, een groei-groeisituatie."
Ook deze sociale projecten kregen steun van de provincie Antwerpen:
Rising You met Bar Nest uit Antwerpen
o In horecazaak Bar Nest van Rising You leren anderstalige nieuwkomers de vaardigheden en attitudes om aan de slag te gaan op de reguliere arbeidsmarkt. Rising You wordt ondersteund met 100.000 euro.
Make it work met Keep on working uit Antwerpen
o Make it Work coacht jongvolwassenen met een strafblad en helpt hen aan een job. De jobkeeper zorgt ervoor dat deze tewerkstelling duurzaam is. Make it Work kan rekenen op 75.000 euro.
Nektari met Nektarientje uit Puurs
o Inclusieve kinderopvang creëert opvangplaatsen en werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze leiden mensen op tot kinderverzorgers of ondersteunend personeel. Nektari kan rekenen op zo’n 96.000 euro steun.
Multiversum met Clubhuismodel uit Boechout
o Zorggroep Multiversum in Boechout wil het clubhuismodel voor mensen in de psychiatrie verder implementeren in hun atelier ’t Karwei en hun ontmoetingshuis de Vlonder. Daarvoor ontvangt de zorggroep zo’n 68.0a00 euro steun.
Van elk project kan je het persbericht terugvinden bij de downloads onderaan.
Meer info over de subsidie
https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/deis/inclusieve-economie/f...