Deel 3 en 4 ‘Zo leefde Ginderbroek in de Tweede Wereldooorlog’ nu te koop

dinsdag, 2 februari, 2016

Onlangs verschenen weer twee nieuwe edities uit de reeks ‘Zo leefde Ginderbroek’. Dit keer komt opnieuw het leven in Ginderbroek tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod. Deel 3 en 4 zijn voor 2,50 euro te koop bij de Kamer voor Heemkunde, tweede verdieping in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2.

Meer dan 40 jaar lang heeft wijkcomité Ginderbroek de gouden jubilarissen over 'hun' oorlog van 1940-1945 laten vertellen. Al hun belevenissen en verhalen zijn gebundeld in de reeks 'Zo leefde Ginderbroek in de Tweede Wereldoorlog'. De eerste twee nummers zijn zo pas verschenen:

·         deel 3: de Duitse bezetting en de rantsoenering;

·         deel 4: armoede, smokkelen en zwarte markt, de ontploffing van de fabriek van Tessenderlo, de bombardementen van Beverlo en de verplichte tewerkstelling.

75 jaar geleden

Op 10 mei 1940 viel Nazi-Duitsland ons land binnen. Het was het begin van de Tweede Wereldoorlog in ons land. Onze grootouders wisten wat die oorlog betekende: vluchten voor het oorlogsgeweld, de rantsoenering, de Duitse Gestapo, de werkweigeraars en ondergedokenen, de bombardementen en de vliegende bommen, de bevrijding en repressie. Onze vorige generatie beleefde de toestand die je nu dagelijks op televisie ziet.

Zo leefde Ginderbroek

Vanaf de start van het wijkcomité Ginderbroek in 1969 vertelden al meer dan 200 gouden jubilarissen hun leven en hun verhalen. Deze vormen een ongelooflijke bron van de dagelijkse geschiedenis van de 20e eeuw. Verhalen waarmee de werkgroep ook nu nog de onderwerpen aan elkaar rijgt.

Meer info: 
Kamer voor Heemkunde
Louis Van Baelen
014 31 06 09
Bron: 
SCHEPEN VOOR ERFGOED PAUL VANHOOF