Digitale munten om lokale economie te stimuleren in Kempen

maandag, 4 april, 2022

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft een project goedgekeurd van de Stad Geel in het kader van slimme steden en gemeenten in Vlaanderen en maakt daarvoor 900.000 euro vrij. Het gaat over digitale munten die bij lokale handelaars kunnen besteed worden in de eigen gemeente. Het project krijgt bijval van 14 andere Kempense gemeenten.

“Via de oproepen ‘City of Things’ willen we elke Vlaamse stad of gemeente ‘slim’ maken en de mogelijkheden van het Internet of Things en het gebruik van open data laten verkennen. Het doel is om met innovatieve technologieën het leven in gemeenten en steden aangenamer en duurzamer te maken. Met geëngageerde lokale besturen en een grote groep leveranciers van slimme toepassingen, heeft Vlaanderen veel troeven in handen om uit te groeien tot een slimme regio ten voordele van ons allemaal. De digitale munten in Geel zijn innovatief en een ‘slim’ systeem om inwoners ervan te overtuigen lokaal te kopen.” – Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft 10 projecten over heel Vlaanderen goedgekeurd die inzetten op ‘slimme’ gemeenten en steden. Het gaat over projecten van lokale besturen die een maatschappelijke uitdaging op een slimme manier willen aanpakken via Internet of Things of met open data. De oproep focust op onder meer Slimme economie en Slimme Mobiliteit.

Het is al de vierde oproep waarbij Vlaamse steden of gemeenten een aanvraag kunnen indienen in het kader van ‘City of Things’. Ook het project van de Stad Geel werd goedgekeurd. Minister Crevits voorziet hiervoor in 900.000 euro steun.

Geel zal hiervoor samenwerken met 14 Kempense gemeenten.

Digitale munten

De Stad Geel testte al eerder een beloningsbeleid in de stad uit om burgers te winkelen in eigen stad. Het ondervond dat belonen beter en goedkoper is dan een informatiecampagne met hetzelfde doel. Zo stapte de Stad Geel samen met 14 andere Kempense gemeenten en onder begeleiding van IOK in het ‘Bike2School’ project waarbij schoolgaande kinderen worden beloond werden met digitale munten wanneer ze zich duurzaam verplaatsten naar school. Die munten konden ze lokaal of regionaal besteden bij deelnemende partners (handelaars of publieke dienstverleners). Een succes, het beloningssysteem droeg op spectaculaire wijze bij tot de toename van het aantal kinderen dat regelmatig met de fiets of te voet naar school gaat.

Het stadsbestuur van de Stad Geel wil nu een stap verderzetten en nieuwe initiatieven tot leven wekken die gebaseerd zijn op hetzelfde beloningsbeleid. Het wil een platform ontwikkelen met nieuwe munten om te testen hoe het systeem werkt bij projecten rond burgerschap, vrijwilligerswerk, mobiliteit of zelfs lokale goede doelen. Via het platform kunnen lokale besturen zelf kiezen waar lokale, digitale munten binnen de gemeente of regio kunnen gebruikt worden. De lokale eigenschap moet bijdragen tot meer omzet en werkgelegenheid binnen de regio, en minder leegstand en armoede.

Meer info: 
Vlaamse Regering
Bron: 
Vlaamse Regering