Europees minister voor één dag in het PIME

Europees minister voor 1 dag Foto: Provincie antwerpen
dinsdag, 7 november, 2023

Leerlingen verdiepen zich in Europa én duurzaamheid tijdens Europa Xpert

Ooit al in de schoenen gestaan van een Europese minister? Van 6 tot 24 november geeft Europa Direct Provincie Antwerpen leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar deze unieke kans. Tijdens deze 3 weken strijkt EUropa Xpert neer in het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie (PIME). Als Europees minister stemmen de leerlingen onder meer over het gebruik van plastic zakjes: toelaten of verbieden? Het thema sluit aan bij de workshops van het PIME over duurzaamheid. De deelnemende scholen komen uit Broechem, Berlaar, Lier, Zandhoven, Nijlen, Edegem en Sint-Katelijne-Waver.

Toekomstige generatie Europese ministers

Tijdens EUropa XPert maken de leerlingen in twee uur tijd kennis met de Europese Unie. De jonge ministers krijgen een introductie over de werking van de EU met een korte geschiedenisles, daarna volgen enkele actuele thema's waar de Europese lidstaten en ministers zich momenteel over buigen. Nadien nemen zij zelf de rol van een Europese minister op en verdedigen zij de standpunten van hun land tijdens de Ministerraad. Daarnaast werken de leerlingen samen om de Europese begroting op te maken als lid van het Europees Parlement. De workshop eindigt met een quiz om te kijken of ze échte EUropa Xperten geworden zijn.

“De jeugd is de toekomst. Via de EUropa Xpert workshops kunnen de Europeanen van morgen op een interactieve, laagdrempelige wijze in contact komen met de Europese Unie. Zo vormen we onze jongeren tot geïnformeerde en mondige EU-burgers. De leerlingen die vandaag EUropa Xpert volgen, mogen trouwens dankzij de uitbreiding van het stemrecht naar 16-jarigen binnen vijf jaar al meestemmen voor de Europese verkiezingen”, aldus Kathleen Helsen, gedeputeerde bevoegd voor Europese samenwerking.

Water – en energieduurzaamheid

Naast Europa Xperten, worden de leerlingen ook duurzaamheidsexperten dankzij de activiteiten van het PIME. Een deel van hen leert tijdens de workshop ‘Wees Waterwijs’ over duurzaam watergebruik en duikt in de verschillende facetten die horen bij dit thema. Zo nemen ze onderwerpen als droogte, wateroverlast, watervervuilingen, waterverbruik bij consumptie en de oneerlijke waterverdeling in de wereld onder de loep. Een ander deel focust tijdens de workshop ‘Slim met energie’ op duurzame energie. Deze workshop test hun kennis over duurzaam energiegebruik, daagt hen uit om te experimenteren met verschillende onderdelen van een zonneboiler en leert hen slim met energie om te gaan.

Bron: 
Europa Direct