Ooit al gedacht aan een geveltuin, maar weet je niet goed of dit mag en hoe je dit moet aanvragen? Omdat geveltuinen goed zijn voor het klimaat, de omgeving en de bewoners, maakt het gemeentebestuur de aanleg ervan zo gemakkelijk mogelijk. Voldoe je aan de voorwaarden? Meld je plannen dan via www.gemeentemol.be/geveltuin en start met aanleggen!
Geveltuinen zijn niet alleen mooi, ze zorgen ook voor een goede isolatie van je woning én helpen de lucht gezonder te maken. Het gemeentebestuur geeft de mogelijkheid om een stukje openbaar terrein om te toveren tot een prachtig stukje natuur. Voor je stoeptegels begint te verwijderen, moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden.
Beginvoorwaarden
Om te beginnen mag je geen geveltuintje maken in een voetpad met natuursteen. Hou er ook rekening mee dat schade aan kabels en leidingen voor jouw rekening zijn. Als je twijfelt of er kabels en leidingen onder je geveltuin liggen, ga dan zeker even langs de website van het KLIP (Kabel- en Leidinginformatieportaal) om dit te checken.
Afmetingen
Je geveltuin mag maximaal 30 cm uitspringen en moet omgeven zijn met boordstenen. Over de volledig breedte van je geveltuin blijft er nog minstens 1,50 meter van je voetpad vrij om voorbijgangers vlot te laten passeren. Niet genoeg plaats? Een paar bloembakken op je vensterbank met bloemetjes of kruiden geven ook al een fleurig effect.
Plantensoorten
Om je geveltuin voor jezelf en voorbijgangers aangenaam en veilig te houden, zijn er enkele voorschriften. De tuin mag enkel beplant zijn met klimplanten zonder doornen of overvloedige besdracht. Op de grond mag je enkel kleine, niet-giftige bedekkende planten gebruiken.
Het volledige reglement en het meldingsformulier vind je op www.gemeentemol.be > E-loket > Geveltuin aanleggen.