Gemeentebestuur plaatst informatiebord na opruimen sluikstort

maandag, 22 september, 2014

 

Gemeentebestuur plaatst informatiebord na opruimen sluikstort

Om mensen bewust te maken van de problematiek van het sluikstorten en te wijzen op risicovolle locaties, plaatsen we overal een informatiebord waar onlangs een sluikstort werd opgeruimd. Dit bord blijft één maand staan.

Je afval dumpen in de natuur in plaats van het naar het containerpark te brengen of mee te geven met de vaste ophaalrondes. Enkele asociale boosdoeners verknallen de mooiste plekjes in onze gemeente. Wanneer een sluikstorter geïdentificeerd of betrapt wordt, wacht een gepeperde rekening. Om de pakkans zo hoog mogelijk te maken, roepen we je op mee een oogje in het zeil te houden.  

Bijna dagelijks meldingen

Bij onze milieudienst lopen bijna dagelijks meldingen binnen van sluikstorten. Aan elke melding voor sluikstorten op openbaar domein geven we zo snel mogelijk gevolg. Zo blijft de overlast voor de buurtbewoners tot een minimum beperkt. Want waar afval ligt, wordt afval bijgestort.

Waarom toch?

Naast de vele vuilniszakken met restafval die onze medewerkers opruimen, vinden we vaak ook afgedankte elektrische toestellen zoals koelkasten, microgolfovens, diepvriezers,… Onbegrijpelijk want deze fracties zijn gratis af te leveren in de twee containerparken in onze gemeente. Sluikstorters gebruiken dikwijls het excuus dat afval duur is. Dat klopt, vooral voor de gemeentekas. De totale kosten voor de afvalophaling en -verwerking liggen veel hoger dan wat je als burger effectief betaalt. Zelfs na de recente tariefverhogingen blijft Mol één van de goedkoopste afvalgemeentes van de regio.

Snel opruimen

Om je de ernst te laten zien van het probleem, plaatsen we werfborden op de plaatsen waar onze medewerkers een sluikstort opruimden. Enerzijds om buurtbewoners en passanten te vragen een extra oogje in het zeil te houden. Anderzijds om potentiële overtreders af te schrikken door op het bord de maximum geldboete te vermelden die ze bij betrapping moeten betalen.

Verschil met zwerfvuil

Er is een wezenlijk verschil tussen zwerfvuil en sluikstorten. Bij zwerfvuil gaat het om (snoep)papiertjes, lege flesjes, brikjes,… die je in de bermen vindt. Ook zeer storend, vooral te wijten aan gemakzucht. Bij een sluikstort dumpen daders bewust afval op een afgelegen plaats. Dit getuigt van een respectloosheid tegenover de overgrote meerderheid mede-inwoners die wel correct hun afval wegbrengen naar één van de containerparken.

Wat riskeren daders?

Mogelijks krijgen ze een dubbele factuur. Enerzijds een GAS-boete, op basis van een proces-verbaal opgemaakt door de politie. Anderzijds rekent het gemeentebestuur de kosten voor het opruimen aan. Bij dit laatste kan de kostprijs oplopen tot 620 euro.

ü 

Zie je iemand sluikstorten? Bel dan meteen de politie via 014 33 37 00. Probeer de nummerplaat te onthouden.

ü 

Stel je een sluikstort vast, maar de dader is al verdwenen? Meld het aan het gemeentebestuur. Wij ruimen alles zo snel mogelijk op. Gebruik voor je melding het online formulier op www.gemeentemol.be. Je kan ook bellen naar 014 33 07 11.

 

Meer info: 
PERSBERICHT VAN SCHEPEN VOOR MILIEU PETER VAN ROMPAEY
Bron: 
SCHEPEN VOOR MILIEU PETER VAN ROMPAEY