Groen Mol voor windmolens

 
00:00
zaterdag, 1 maart, 2014

Laten we een duurzame toekomst voor Mol en ons nageslacht afhangen van een handvol 'eigen belang' tegenstanders van windmolens?

Groen Mol reageert op de uitlating dat dit niet het geschikte gebied is:

Wanneer de overheid dit gebied voorziet voor industriële nucleaire activiteiten (bekrachtigd via het gewestplan), mensen er zonevreemd gaan wonen en datzelfde gebied dan gaan beschouwen als een waardevol natuurgebied, dan stelt Groen Mol zich vragen.
Binnen 10 jaar zijn er misschien plannen om een bijkomende berging voor nucleair afval te stockeren. Wanneer de capaciteit aan wind- en andere hernieuwbare energie niet groter wordt zal het nucleaire afval alleen maar toenemen.
Volgens de veiligheidsvoorschriften mogen windmolens niet in de buurt van nucleaire installaties geplaatst worden, m.a.w. het plaatsen van windmolens op de nucleaire site beperkt de uitbreiding van nucleair activiteiten. Wat verkiezen de buurtbewoners?

Groen Mol reageert op de bewering dat de inplanting niet naar de zin is van alle buurtbewoners:

Op de infovergaderingen voor de buurtbewoners blijkt duidelijk dat er zowel vóór- als tegenstanders zijn, maar de tegenstanders voeren het hoge woord en trekken alle aandacht naar zich toe met argumenten die niet waar zijn en claimen onterecht het zogenaamde standpunt van de hele buurt.
De opstart van de petitie ' Vóór windmolens' toont dat de voorstanders zich ook beginnen te organiseren. http://www.petities24.com/wij_gaan_voor_windmolens_in_mol

Groen Mol reageert op de vrees voor schade aan de natuur:

De natuurspecialisten van ANB en natuurpunt gaven na een grondige natuurstudie een positief advies.
Het nieuwe dossier houdt rekening met alle terechte bezwaren, voornaamste aanpassing is dat op vraag van ruimtelijke ordening de L-vormige opstelling vervangen is door een dubbele rij evenwijdig met het kanaal, waardoor een grotere afstand tov de Castelsebaan en de Europese school.
Een ander industrieel/nucleair project zal ongetwijfeld meer schade aan de natuur berokkenen en het terrein zal misschien zelfs totaal ontoegankelijk worden voor de buurt.

De gemeente heeft als taak de ingediende bezwaarschriften te beoordelen op inhoud en relevantie.
De vergunningverlenende overheid zal dit advies mee opnemen bij het al dan niet toekennen van een vergunning, en na afweging van de maatschappelijke en individuele belangen.

Groen Mol stelt vast dat het nieuwe project voldoet aan zowel de nieuwe, verstrengde VLAREM-richtlijnen, als aan de voorwaarden die de gemeente Mol in haar Windplan stelt.

Voor Mol biedt het project de mogelijkheid om
1. op termijn voor een groot deel onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen
2. te vermijden dat er steeds meer radioactieafval in de Molse ondergrond moet belanden
3. de CO2 uitstoot van Mol drastisch te verlagen
4. een eerste stap te zetten m.b.t. De burgemeestersconvenant die de gemeente ondertekend heeft en die een engagement is voor een vermindering van de CO2 uitstoot van 20% in 2020
5. De Molse bevolking te laten participeren in hernieuwbare energie daar Ecopower een coöperatie is waar elke Mollenaar in kan deelnemen.
6. Als gemeente verantwoordelijkheid op te nemen voor een duurzame toekomst

Meer info: 
Groen Mol
Peter Zimmerman
0473756587
Bron: 
Persbericht van Peter Zimmerman, Voorzitter Groen Mol