Hoe creëren we Ademruimte in MooiMol? Kom naar de infoavond op 14 september

maandag, 5 september, 2022

·         een heldere visie over de kwalitatieve verdichtingsmogelijkheden en –beperkingen in elke gehuchtskern

·         een actieplan voor een sterker Mols Bos

Voor beide aspecten van de studie – slimme woonverdichting én toekomst van het Mols Bos – hebben we ook jouw inbreng nodig.

Infoavond op woensdag 14 september

Je bent woensdagavond 14 september om 19 uur welkom in de raadzaal van ’t Getouw (gelijkvloers, Molenhoekstraat 2).

Je krijgt alle informatie over de doelstellingen van het project Ademruimte in MooiMol en de aanpak. We bekijken wat we verwachten tegen 2023 en wat de juridische betekenis is van dit project.


Het ontwerpteam geeft je meer informatie over de toekomstige woonbehoefte in onze gemeente én de manieren waarop we met deze uitdaging kunnen omgaan. Na de presentatie heb je de kans om vragen te stellen en je eigen ideeën en bezorgdheden mee te geven aan het ontwerpteam. 

Geef voor vrijdag 7 oktober online je mening

Als inwoner ken jij als geen ander de bijzonderste plekjes van onze gemeente. Je weet waar een wandelpad of fietsverbinding plots stopt en waar nog kansen of verbeterpunten zijn. Welke voorzieningen mis jij in je buurt ? Hoe kan Mol ook in de toekomst een aangename woongemeente blijven voor iedereen?

Via een online enquête krijg je de kans om je input en visie mee te geven aan het ontwerpteam. Daarnaast kan je op een kaart een specifiek knelpunt of een mooie opportuniteit aanduiden. Je vindt deze enquête en de kaarten via www.gemeentemol.be/ademruimte.

Project Ademruimte in MooiMol

Het project Ademruimte in MooiMol wil enerzijds een visie ontwikkelen op vlak van verdichting en open ruimte. Anderzijds moet het een actieplan opleveren om het Mols Bos te versterken.

·         Voldoende woongelegenheid zonder verlies van open ruimte
Volgens de laatste voorspellingen moet onze gemeente tegen 2040 onderdak bieden aan maar liefst 2.000 extra gezinnen. De almaar kleiner wordende huishoudens en oudere inwoners hebben nood aan kleine woongelegenheden vlakbij winkels, dokterspraktijken, het openbaar vervoer en andere voorzieningen. De nood aan bijkomende woonruimte betekent dat er slim moet gerenoveerd en gebouwd worden.

In welke gehuchten en waar precies is verdichting nog mogelijk, bijvoorbeeld door appartementen of andere vormen van meergezinswoningen? Op welke plaatsen beperken we de groei van wooneenheden per perceel, zodat we de open ruimte kunnen behouden of zelfs versterken? Hoe kunnen we kwalitatief en gevarieerd verdichten zodat dit – bijvoorbeeld door extra groene publieke ruimte of trage verbindingen - ook een mooie meerwaarde biedt voor de onmiddellijke omgeving?

Met een gebiedsdekkende visie willen we voor elk gehucht tot op perceelsniveau deze vragen beantwoorden.

·         Versterken Mols Bos
Het Mols Bos bestaat uit verschillende bosgebieden op de centrale landrug die onze gemeente vormt. Het start in Ginderbuiten (De Meer) en gaat vervolgens via Sluis (Galbergen) naar Achterbos (Rollekens, Haaksstraat, Vijftien Kapellekens, Sint-Apollonialaan en Rooy) en Millegem (Lijsterdreef). Ter hoogte van Zelm sluit dit lintvormig bos – het Mols Bos – aan op de uitgestrekte bossen van De Bleken.

Vrijwaren en versterken

Het gemeentebestuur heeft de ambitie om dit Mols Bos maximaal te behouden en waar mogelijk nog te versterken. Dit kan op talrijke manieren, waaronder verbinden van de verschillende boskernen, het aanleggen van nieuwe wandelpaden, het vergroenen van het publiek domein, het aanplanten van nieuwe bospercelen of het verhogen van de boomdekking. Ook het creëren van ‘zachte verbindingen’ tussen deze bosgebieden en omliggende zones vormt een belangrijk aandachtspunt. Zo ontstaat een samenhangend netwerk van bos voor mens, plant en dier, die Mol van oost naar west doorkruist.

Om al deze zaken in kaart te brengen, hebben we de hulp van onze inwoners nodig. Ze kunnen waardevolle info bezorgen door online hun mening te geven op www.gemeentemol.be/ademruimte.