Straatvinken is een jaarlijks telmoment dat nagaat hoe duurzaam het verkeer is in onze Vlaamse straten. Dat gebeurt via een speciale tel-tool of met pen en papier. Tijdens het telmoment op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur, noteren inwoners gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeren. Benieuwd naar hoe duurzaam het verkeer in jouw straat is? Schrijf je dan in via www.straatvinken.be en tel mee. Met de gegevens berekenen de wetenschappers jaar na jaar of je straat op de goede weg is naar duurzamer verkeer.
De telresultaten geven de wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en HIVA – KU Leuven een goed beeld van de verkeersleefbaarheid in de Vlaamse gemeenten. Vorig jaar kon het project rekenen op meer dan 4.000 ‘Straatvinken’. Op donderdag 20 mei straatvinken we opnieuw, en dat elk jaar tot 2030. Zo brengt Straatvinken de evolutie van het verkeer op straatniveau in kaart en gaan de wetenschappers na of het jaar na jaar duurzamer wordt. Straatvinken is een samenwerking tussen de Ringland Academie, de Universiteit Antwerpen en HIVA – KY Leuven en de deelnemende gemeenten.
Praktisch
1. Schrijf je in via www.straatvinken.be en surf naar de tel-tool
2. Oefen al eens
3. Een uur tellen op 20 mei tussen 17 en 18 uur (avondspits)
4. Doe na het tellen ook mee met de leefbaarheidsbevraging ‘straat-O-sfeer’
Leefbaarheidsonderzoek straat-O-sfeer
Naast het telmoment onderzoeken de wetenschappers de verkeersleefbaarheid via straat-O-sfeer. Deze bevraging wordt automatisch doorgestuurd naar de tellers, maar kan door iedereen worden ingevuld via www.straatvinken.be/straatosfeer. Met een kort verhaal schetsen inwoners hoe ze de leefbaarheid in hun straat dagelijks ervaren. De 20 indicatoren van de leefbaarheidsindex van straat-O-sfeer, met aandacht voor verkeer, sociale aspecten, omgeving en inrichting, geven inzicht in de beleving van de straat.
Hoe meer deelnemers, hoe beter!
Hoe meer inwoners deelnemen, hoe beter de wetenschappers een zicht krijgen op de verschillen tussen straten en buurten. Door die fijnmazige data kan Straatvinken bijdragen aan een dialoog tussen wetenschappers, beleidsmakers, burgergroeperingen en anderen.