IOK trekt vergunningsaanvraag verkaveling Haaksstraat in

 
00:00
woensdag, 18 oktober, 2017

IOK trekt de verkavelingsaanvraag voor de Haaksstraat in Achterbos in. Naar aanleiding van het grote aantal bezwaarschriften van buurtbewoners wenst het gemeentebestuur een aantal bijkomende onderzoeken omtrent waterhuishouding en mobiliteit. Daarnaast start het gemeentebestuur een werkgroep die de woonbehoefte in onze gemeente in kaart moet brengen.

 

Na een eerdere weigering voor het eerste verkavelingsontwerp in 2014 diende IOK dit voorjaar een aangepast ontwerp in voor de realisatie van een verkaveling aansluitend op de Haaksstraat in Achterbos. Het nieuwe ontwerp omvatte 91 woongelegenheden, verdeeld over verschillende woningtypes. De aangepaste verkaveling bevatte ook een aaneengesloten groenzone die zou aansluiten op de ecologische oost-westverbinding.

De verkaveling werd opgesplitst in twee delen, ten noorden en ten zuiden van de centrale groenzone. Tussen beide delen zou alleen een trage verbinding voor voetgangers en fietsers mogelijk zijn. In tegenstelling tot het eerste ontwerp werd de vooropgestelde kleinstedelijke woningdichtheid in het aangepaste plan gerealiseerd via gemiddeld grotere kavels en parkappartementen die grenzen aan de centrale groenzone.

Meer dan 1.000 bezwaarschriften

Ook het nieuwe plan kreeg heel wat tegenwind. Zo liepen er tijdens het openbaar onderzoek in totaal meer dan 1.000 bezwaarschriften binnen. Na inhoudelijke analyse van de bezwaarschriften, kwam het gemeentebestuur tot de conclusie dat bijkomend onderzoek vereist is.

Waterhuishouding?

Uiteraard blijft dit gebied in het gewestplan ingetekend als woonzone, waarbij IOK en de privéeigenaars de intentie behouden om finaal een project te realiseren. Vooraleer een eventuele nieuwe aanvraag in te dienen, wil het gemeentebestuur een grondige studie laten uitvoeren door een onafhankelijk gespecialiseerd studiebureau naar de waterhuishouding in dit gebied. Veel indieners van bezwaarschriften vrezen voor wateroverlast bij de realisatie van de verkaveling.

Woonbehoefte?

Daarnaast stellen veel bezwaarschriftindieners dat er in Mol geen behoefte is aan de realisatie van een verkaveling op deze schaal. Om de stelling omtrent al dan niet aanwezige woonbehoefte te onderzoeken, richt het gemeentebestuur een werkgroep op in de schoot van de gemeenteraad en de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO).

Aanvullend wenst het gemeentebestuur dat bij een eventuele nieuwe aanvraag een mobiliteitstoets wordt opgemaakt. Deze studie moet de impact van een project op vlak van mobiliteit grondig in kaart brengen. 

 

Meer info: 
dienst ruimtelijke ordening
014 33 08 30
Bron: 
SCHEPEN VAN RUIMTELIJKE ORDENING PETER VAN ROMPAEY