Op donderdag 16 november is iedereen welkom op de lezing ‘Clovis in de schaduw van twee vrouwen’. In deze lezing belicht professor Raoul Bauer het leven en de betekenis van deze eerste koning der Franken. De lezing vindt plaats om 20 uur in de Academie voor Muziek en Woord, Guido Gezellestraat 31c, lokaal 21. Deelnemen kost 8 euro, 4 euro voor leden Davidsfonds, Kamer voor Heemkunde en Gregoriuskoor en 2 euro voor leerlingen (op vertoon van hun leerlingenkaart), drankje inbegrepen.
De Frankische koning Clovis, ook wel bekend als Clovis I, was de eerste Frankische vorst die zich tot het christendom bekeerde. Het doopsel van Clovis vond plaats op 25 december 499 en was een mijlpaal in de geschiedenis. Maar wie was die eerste christelijke koning? Welk koninkrijk wil Clovis stichten wanneer hij radicaal kiest voor de godsdienst van zijn Gallo-Romeinse onderdanen en niet voor het arianisme, de godsdienst van de toonaangevende Germaanse rijken? Welke rol speelden Clotilde en Genoveva van Parijs in zijn leven? En hoe zit dat met de bloedwraak en de brutale moorden op mogelijke erfopvolgers?
Professor Raoul Bauer, historicus en doctor in de letteren, is emeritus hoogleraar cultuurgeschiedenis. Hij publiceerde al verschillende boeken over historische figuren, waaronder Karel de Grote. Clovis staat in de geschiedenis wat in de schaduw van Karel, maar is dit terecht?
Deze lezing wordt georganiseerd door Davidsfonds in samenwerking met de dienst erfgoed – Kamer voor Heemkunde.