Met ‘Nieuwe meesters, magere tijden’ op maandag 20 oktober duikt Diane De Keyzer in WOI. Hierbij gaat ze op zoek naar de impact van de oorlog op de keuken van de mensen. De lezing start om 20.15 uur in de leeszaal van de bibliotheek, Molenhoekstraat 2, 1e verdieping. Deelnemen kost 6 euro, 4 euro voor abonnementhouders cc ’t Getouw.
Tijdens de eerste weken en maanden van de Eerste Wereldoorlog vluchtten duizenden Belgen het land uit. Intussen maakten in de bezette steden en dorpen nieuwe meesters de dienst uit. Het zouden magere tijden worden: na drie maanden oorlog was er niet één gram betaalbare tarwe meer te koop. Wie nog aan eten wilde geraken, moest veel geld hebben… of creatief zijn. Diane De Keyzer verdiepte zich in dagboeken, brieven en receptenschriften. Zo ontdekte ze meer over de woeker en de smokkel, maar ook over de grote vindingrijkheid van moeders die, in een wanhopige poging hun familie toch te voeden, hun oorlogsrecepten in keukenboekjes noteerden.