Wij Belgen zijn fier op onze frietjes. We zijn dan ook het volk van de frieteters. In de 'Week van de Friet' organiseert het lokaal dienstencentrum in samenwerking met Vormingplus Kempen een lezing rond deze Belgische lekkernij. Iedereen is welkom op donderdag 26 november van 14 tot 16.30 uur in het lokaal dienstencentrum, Jakob Smitslaan 28. Je betaalt 5 euro voor deelname als je na de lezing een frietje met mayonaise wil eten. Wens je geen frietje, dan betaal je 3 euro. Inschrijven is verplicht en kan tot en met 24 november.
Of we het nu graag hebben of niet, in het buitenland worden we (soms een beetje spottend) als hét volk van de frieteters beschouwd. Niet dat we daar echt problemen mee hebben, uiteindelijk zijn we fier deze lekkernij te hebben uitgevonden. Want wat sommigen ook mogen beweren, de friet heeft Belgische wortels! Wij koesteren dus met veel eerbied deze parel van culinair erfgoed. Jammer genoeg zijn vele opvallende uitingen daarvan – met name de beroemde 'frietkoten' – verdwenen. Ongetwijfeld een stuk erfgoed dat beter verdiend had! Eddie Niesten
Eddie Niesten brengt ons deze culinaire lezing tijdens de 'Week van de Friet' die loopt van 23 tot 29 november. Gedurende één tot anderhalf uur kijken we op een (inter-)actieve manier naar verleden, heden en toekomst van de friet, soms schuin, maar dat hoort er nu eenmaal bij.