Willem van Oranje, E. De Maesschalck Donderdag 24 september 2015 om 20 uur Zaal 21 van de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord, Guido Gezellestraat 21C - Mol
Samen met het Davidsfonds, organiseert Campinia Academica een lezing over Willem van Oranje.
Willem van Oranje (1533-1584) wordt in Nederland beschouwd als de “vader des vaderlands”, al lag zijn hart toch vooral in het zuiden (Brussel, Antwerpen), waar hij werd opgevoed tot een van de leidende edelen van de Nederlanden. Hij was Lutheraan van geboorte, maar werd gedwongen katholiek toen hij als elfjarige knaap de reusachtige erfenis van de Nassaus erfde (o.m. Orange in Frankrijk, vanwaar zijn naam). Op de duur werd hij calvinist in zijn strijd tegen de Spaanse koning Filips II. Zijn ware roeping vond hij in 1564, toen hij de strenge wetgeving (de plakkaten) tegen andersdenkenden niet langer wenste te aanvaarden en pleitte voor meer tolerantie. De Beeldenstorm (1566) en de komst van de wraakzuchtige Spaanse veldheer Alva naar de Nederlanden dreven hem in het gewapend verzet, dat op lange termijn zou leiden tot de afscheiding van Nederland. Dat heeft Willem van Oranje niet meer mogen meemaken, want hij verloor het leven door een aanslag in 1584 in Den Haag. Zijn twee zoons, Maurits (+1625) en Frederik Hendrik (+ 1647) zouden zijn strijd voor meer tolerantie met succes verder zetten.
|
|
Historicus Edward De Maesschalck vertelt het verhaal van Oranje aan de hand van een leerrijke PowerPoint, waarin alle figuren uit die woelige periode tot leven komen. De Maesschalck is auteur van “De Bourgondische Vorsten” en “De graven van Vlaanderen” en bereidt nu een publicatie voor over de Habsburgse vorsten en Oranje.
|
De toegangsprijs voor leden bedraagt 4 €, niet-leden betalen 8 €. In de toegangsprijs is een consumptie begrepen.