Lidwina en TrashDesign.be slaan handen in elkaar
Voka – KvK Kempen brengt Kempense maatwerkbedrijven samen
Wat krijg je als een groot maatwerkbedrijf combineert met een kringloopwinkel die extra inzet op hergebruik en re-integratie van materialen en arbeidsplaatsen? Een duurzaam product en een mooi verhaal. Naar aanleiding van de Réveillon van Voka Kempen op 7 december in het teken van duurzaamheid en recyclage, werkten TrashDesign.be en Lidwina vzw aan een unieke collectie.
Al 6 jaar verwerkt De Kringwinkel Zuiderkempen materialen die ze niet meer verkocht kregen, zoals stoffen, plastic banners en hout, tot nieuwe producten. Daaruit is TrashDesign.be ontstaan. “Vooral de herwerkte plastic banners zijn populair. Die worden herwerkt als draagtassen, fietstassen of pennenzakken. Graspop bracht oude banners binnen en verkocht de nieuwe producten als merchandising op haar festival. Maar ook voor particulieren is het mogelijk om een bestelling te plaatsen”, zegt Nico Peeters.
TrashDesign.be geeft als arbeidszorgtewerkstellingsproject ook mensen een nieuwe kans en plaats in het reguliere circuit. “Het gaat zowel om mensen die zwakker staan op de arbeidsmarkt of een handicap hebben, als hoogopgeleiden die bijvoorbeeld na een burn-out terug rustig op de arbeidsmarkt willen komen”, aldus Peeters.
Vonk via Voka
Omwille van hun duurzaam karakter bracht Voka – Kamer van Koophandel Kempen TrashDesign.be en Lidwina vzw samen. “Voor hun Réveillon kregen we een speciale opdracht van Voka binnen die te groot en te snel was om alleen te kunnen doen”, vertelt Peeters. “Via Voka Kempen kwamen we in contact met Lidwina.”
Met net geen 500 medewerkers in dienst, is Lidwina de grootste beschutte werkplaats van Mol en omstreken. 85% van de medewerkers zijn personen met een lichte mentale handicap. “Al spreek ik liever niet over beperkingen, onze mensen hebben ook unieke talenten, die we hier net tot uiting laten komen”, zegt Patrick Nelissen. De samenwerking met TrashDesign.be gebeurt via Lidwina Needle, een stikkerij. “Via Voka Kempen kwam de vraag of we hen konden helpen. Uiteraard zijn we hierop ingegaan.”
Circulaire economie
Ook in andere delen van het bedrijf wordt ingezet op circulaire economie. “Zuinig omspringen met materiaal zit in onze genen”, zegt Nelissen. “We werken hard aan onze afvalstromen. Bovendien zal er voor onze werking zelf de komende jaren wellicht wat veranderen, zoals het gebruik van andere materialen dan plastic voor onze verpakkingsopdrachten. We moeten onszelf blijven heruitvinden.”
Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka Kempen, is trots op deze samenwerking. “Het is mooi om te zien hoe deze twee bedrijven elkaar vonden naar aanleiding van onze Réveillon op 7 december in het kader van duurzaamheid en recyclage. De manier waarop ze niet alleen materialen een nieuw elan geven maar ook mensen kansen geven, verdient onze steun en waardering en past helemaal binnen het kader van duurzaamheid.”
Foto vlnr Nico Peeters (TrashDesign.be), Patrick Nelissen (Lidwina) en Katty Geeraerts (Voka Kempen)