Maximale biodiversiteit door aanplant insectvriendelijke laanbomen

donderdag, 20 januari, 2022

In opdracht van het gemeentebestuur plant Lidwina Stichting de komende dagen in totaal 48 nieuwe laanbomen op verschillende locaties in onze gemeente. Zo verschijnen er laanbomen in de Beeldekenslaan, de Pater van Henxthovenstraat en Peter Benoitstraat. In de Bossestraat en Adolf Reydamslaan vervangen we bomen die eerder moesten sneuvelen. Opvallend: we kiezen voor verschillende soorten van bij- en insectvriendelijke bomen in één straat. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder de grotere biodiversiteit en extra bescherming tegen ziektes.

Om zo snel mogelijk een laaneffect te creëren, kiezen we bomen die op één meter hoogte al een stamomtrek hebben van 18-20 centimeter. Momenteel is het de ideale periode van het jaar om bomen te planten. De bomen hebben nu nog alle tijd om zich te settelen op hun nieuw plekje zodat ze in het voorjaar verder kunnen uitgroeien. 

Waar komen de bomen?

> Beeldekenslaan (23), Pater van Henxthovenstraat (10) en Peter Benoitstraat (7)

In deze straten stonden nog geen laanbomen. Bij de recente volledige heraanleg van de parkeerstroken, creëerden we nieuwe plantvakken. In totaal gaat het voor deze drie straten om 40 bomen met een piramidaalvormige kroon. We kiezen voor haagbeuk, sierperen, esdoorns en valse christusdoorns. 

> Bossestraat (7) - tussen Groeneweg en Postelarenweg

Bij de heraanleg van de stoepen moest een aantal bomen noodgedwongen sneuvelen. De leeggekomen plantvakken vullen we opnieuw met steeneiken, spaanse aak en olmen.

> Adolf Reydamslaan (2)

De afgelopen jaren moesten we in de Adolf Reydamslaan twee bomen rooien die werden getroffen door een storm of ziekte. De vrijgekomen plantvakken vullen we opnieuw op met een amberboom en een valse christusdoorn.

Als de weersomstandigheden het toelaten, rondt Lidwina Stichting de werken tegen eind januari af en kunnen de bomen starten aan hun verdere loopbaan.

Meer info: 
groendienst
014 33 07 35
Bron: 
SCHEPEN VAN GROEN FREDERIK LOY