550.000 mensen hebben op zondag 1 oktober deelgenomen aan de 27ste editie van de Voka Open Bedrijvendag. Honderden bedrijven, waarvan vierendertig in de Kempen, stelden hun deuren open voor het grote publiek. ‘Ondernemers ondernemen voor iedereen was het thema dit jaar’, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Kempen. ‘Hiermee toonden we aan dat ondernemers méér zijn dan het product of de dienst die ze aanbieden. Bedrijven – zoals Tops Foods waar we met de minister op bezoek gingen - zijn daarnaast ook een meerwaarde voor de samenleving en hebben zo een impact op het leven van iedereen.’
Voka Open Bedrijvendag is het grootste eendagsevenement van België en vindt telkens plaats op de eerste zondag van oktober. Tijdens het evenement openden honderden bedrijven samen de deuren. Bezoekers kregen de kans om te ontdekken hoe hun favoriete producten gemaakt worden en hoe bedrijven tewerk gaan. ‘In onze regio kon je een bezoek brengen aan vierendertig bedrijven’, vertelt Craps. ‘Deze bedrijven toonden tijdens de Voka Open Bedrijvendag dat ze midden in de maatschappij staan en vaak een grotere impact op onze samenleving hebben dan je initieel zou denken.’
Maaltijden voor zorgbehoevenden
Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat meer is dan een product, is Tops Foods uit Olen. Het bedrijf ontwikkelde in Vlaanderen een wereldwijd gepatenteerde microgolftechnologie en richt zich nu, naast retail en luchtvaart, met een nieuwe divisie op de zorgsector. Vlaams minister voor werk Philippe Muyters bracht daarom – samen met bijna 3000 andere geïnteresseerden - tijdens de Voka Open Bedrijvendag een bezoek aan deze innovatieve producent van kant-en-klare maaltijden. ‘Wij brachten recent enkele versterkende ontbijten op de markt voor zorgbehoevenden met nood aan versterking’, legt zaakvoerder Michel Tops uit. ‘Deze ontbijten zijn speciaal ontwikkeld en getest voor mensen met slikproblemen. Mijn twee grootmoeders leden aan dementie en hadden door hun slikproblemen zeer veel moeite om voldoende evenwichtige voeding op te nemen. Dat zette me echt aan het denken.’
Klinische testen
Samen met onderzoeksgroepen van Thomas More Hogeschool en de KU Leuven ging Tops Foods op zoek naar een oplossing. ‘De afgelopen jaren hebben we heel wat klinische testen opgezet’, vertelt Lieven De Maesschalck van Thomas more die het onderzoek coördineerde. ‘Op die manier ontwikkelden we een versterkend ontbijt dat bestaat uit volle plattekaas, volkoren-vezels en een fruitsmaak. Een grote studie bij tachtig bewoners in twaalf woonzorgcentra toonde aan dat mensen met dit ontbijt sneller kunnen eten, dat ze meer eten en dat ze een betere voedselopname krijgen dan wanneer ze geplet voedsel krijgen.’
Meerdere doelgroepen
Het gamma is verkrijgbaar in smaken die passen bij een ontbijt zoals banaan, aardbei en appel-abrikoos. ‘Voor de smaken zijn we gaan kijken naar wat er in de fruitschaal ligt bij mensen thuis’, zegt Tops. ‘Banaan, aardbei, ananas en kersen: het zijn allemaal fruitsoorten die de mensen herinneren aan vroeger. Daarnaast hebben we ook smaken zoals chocolade en speculaas toegevoegd. Op vraag van de zorgsector werken we momenteel verder aan hartige smaken zoals spek met eieren, vol-au-vent en balletjes in tomatensaus. Het product wordt steeds ontwikkeld met specifieke vloeibare structuren en diktes voor verschillende doelgroepen, zoals personen die in behandeling zijn tegen kanker en daardoor moeilijk kunnen slikken, mensen die lijden aan de Ziekte van Parkinson of mensen die na een heelkundige ingreep nood hebben aan versterking.’ Elk vers bereid ontbijt bevat méér dan 400kcal en is nutritioneel gebalanceerd. Naast de zorgsector zullen ook particulieren en mantelzorgers deze innovatieve producten via de webshop kunnen bestellen vanaf januari 2018.
Onder de indruk
‘Ik ben echt onder de indruk van Tops Foods’, zegt minister Muyters na het bezoek. ‘De combinatie van visie, innovatie en ondernemerschap is gewoonweg prachtig. Met hun nieuwe ontbijten bieden ze een oplossing voor een enorme maatschappelijke uitdagingen. Kortom: Tops Foods is top.’