Op maandagavond 18 oktober ging de gemeenteraad akkoord met de voorgestelde fusie van woonmaatschappijen in de Kempen. Naast Mol omvat de fusie 10 andere Kempische gemeenten. De 11 gemeenten zullen vanaf 1 januari 2023 samen een eengemaakte woonmaatschappij vormen. Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van de Vlaamse overheid om de sociale huisvestingsmaatschappijen te verenigingen. Op die manier is er in elke gemeente maar één sociale verhuurder actief. Dit moet de dienstverlening en transparantie verhogen. Voor de bestaande huurders wijzigt er niets.
Elf gemeenten beslissen samen om vanaf 1 januari 2023 een eengemaakte sociale woonmaatschappij te vormen. De nieuwe woonmaatschappij voor elf gemeenten komt in de plaats van de bestaande huisvestingsmaatschappijen DE ARK en de Molse Bouwmaatschappij en SVK Noorderkempen. De nieuwe woonmaatschappij zal sociale woningen verhuren, koopwoningen bouwen en leningen verstrekken, en komt zo in de plaats van de bestaande sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM) en sociale verhuurkantoren (SVK). Het gaat om de gemeenten Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar.
Schaalgrootte als troef
Het is de Vlaamse regering die bepaalde dat de sociale huisvestingsmaatschappijen en de sociale verhuurkantoren tegen 1 januari 2023 één actor moeten vormen en dit zodanig dat in iedere gemeente maar één sociale verhuurder meer actief is: de woonmaatschappij. Elke woonmaatschappij opereert in een uniek, niet-overlappend werkingsgebied.
Dienstverlening verbeteren
Bedoeling is om op deze manier de dienstverlening te verbeteren en de transparantie te verhogen via één loketsysteem, één inschrijvingsregister en een duidelijker zicht op het volledige aanbod. Bovendien wordt zo een betere afstemming bereikt tussen de werkgebieden van enerzijds de SHM’s die zelf woningen bouwen om te verhuren, en anderzijds de SVK’s die woningen huren op de private huurmarkt om verder te verhuren.
Meer expertise en efficiëntie
De elf gemeenten kiezen er bewust voor om een nieuwe woonmaatschappij te vormen die voldoende groot en krachtig is. Een woonmaatschappij met voldoende schaalgrootte geeft meer kansen om expertise en efficiëntiewinsten te delen. Daarom vormen we één woonmaatschappij voor meerdere gemeenten die maximaal voortbouwt op de werkingsgebieden van de bestaande woonactoren.
Nabijheid als randvoorwaarde
Tegelijkertijd kiezen we voor nabijheid, zowel voor de huurders als voor de lokale besturen. Dat doen we door de kantoren van de Molse Bouwmaatschappij en DE ARK te behouden en te werken met subcomités. Eén subcomité voor de regio Baldemore en één voor de Stadsregio (Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar), aangevuld met Lille, Kasterlee en Baarle-Hertog, voor een besluitvorming op maat van deze kleinere gebieden binnen een groter geheel. De elf gemeenten willen zo een financieel gezonde nieuwe woonmaatschappij vormen die voldoende slagkracht heeft én die nabij is.