Onze gemeente stapt mee in een proefproject in het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker door een zelfafnametest. Een aantal vrouwen tussen 30 en 64 jaar die de voorbije drie jaar geen uitstrijkje liet nemen, krijgt in september/oktober een testkit of brief in de bus om deel te nemen. De deelname is vrijwillig en volledig gratis. Meer info vind je op www.bevolkingsonderzoek.be.
Jaarlijks krijgen ongeveer 350 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. In juni 2013 werd het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker opgezet. Ondanks de jarenlange screening laat nog steeds slechts zes op tien vrouwen een uitstrijkje nemen om de drie jaar. Daarom wordt een proefproject gestart dat zich richt tot vrouwen tussen 30 en 64 voor wie geen uitstrijkje is geregistreerd in het kankerregister en die niet reageerden op de laatste uitnodiging in het kader van het Vlaams Bevolkingsonderzoek. Immers, niet deelname wordt beschouwd als een ernstige risicofactor voor het ontstaan van baarmoederhalskanker. Bovendien stelt de gezondheidsdoelstelling dat in 2020 65% van de vrouwen tussen 25 en 64 jaar zich één maal elke drie jaar preventief laat onderzoeken. Sensibilisering is noodzakelijk!
Zelfafnametest
Met de zelfafnametest neem je thuis zelf een vaginaal staal nemen dat in het lab onderzocht wordt op de aanwezigheid van hoog-risico humaan papillomavirus, kortweg HPV. HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Als er na het labonderzoek hoog-risico HPV wordt aangetoond, is een uitstrijkje bij je huisarts of gynaecoloog aangewezen voor verder onderzoek. Het klassieke uitstrijkje is dus voor een definitieve diagnose nog steeds noodzakelijk maar enkel bij een positieve test. Na een negatieve test kan je vijf jaar wachten vooraleer deze te moeten herhalen.
Voordeel
Het voordeel van deze zelfafnametest is dat je niet meer naar een arts hoeft te gaan om een uitstrijkje te laten nemen. Het is gebruiksvriendelijk, niet noodzakelijk een afspraak te plannen of om je te verplaatsen, geen schaamte voor een arts,… Zowel jij als je huisarts ontvangen het resultaat van de test. Is het resultaat positief, dan moet je alsnog een uitstrijkje laten nemen.
40 000 vrouwen
In het onderzoek worden 40 000 vrouwen betrokken over vier onderzoeksgroepen: een eerste groep van 10 000 vrouwen ontvangt een kit voor zelfafname. De tweede groep krijgt een brief waarin vermeld wordt dat je de kit kan aanvragen. Een derde groep van 10 000 vrouwen krijgt de gewone oproepbrief voor screening van baarmoederhalskanker. Bij de vierde groep is er geen interventie.
De studie wordt gecoördineerd door het Centrum voor Kankeropsporing in samenwerking met de Stichting Kankerregistratie, het Wetenschappelijk instituut voor Volksgezondheid, Logo Kempen en gemeentebestuur Mol.