Ook deputatie weigert vergunning voor project De Schans

donderdag, 15 oktober, 2015

Na de eerdere weigering door het gemeentebestuur heeft ook de deputatie van de provincie Antwerpen beslist om geen vergunning toe te kennen aan project De Schans. De deputatie volgt de argumentatie van het gemeentebestuur die stelt dat het ingediende project zowel de vloerterreinindex als de bebouwingsindex overschrijdt die voor deze projectzone vermeld staat in het RUP Centrum. Samengevat: het project is in zijn huidige vorm te grootschalig. Het aangevraagde bouwproject omvatte in totaal 42 appartementen, vier winkels, een ondergrondse parking en tien woningen met een privétuin.  

Van 8 maart tot 6 april 2015 liep een openbaar onderzoek naar het bouwproject van eigenaar RDK Bouw op de hoek van de Schansstraat met de Collegestraat. Tijdens dit openbaar onderzoek werden er zeven bezwaarschriften tegen het project ingediend.

Nieuw bouwproject  

De eigenaar wilde op de huidige parking De Schans een groot woon- en winkelproject ontwikkelen. Het ingediende project bestond uit verschillende delen en woonblokken die aansluiten bij de Schansstraat en de Collegestraat. Daarnaast voorzagen de plannen een private insteekweg en tien aaneengesloten gezinswoningen met een privétuin. Verder wenste de projectontwikkelaar verschillende appartementsblokken te bouwen waarbij het aantal woonlagen varieert van drie tot vijf.

Het totale aantal appartementen bedroeg 42. In de Schansstraat voorzag het bouwproject ruimte voor vier winkels. Voor de bewoners was er een grote ondergrondse parking met 99 parkeerplaatsen. Voor de winkels werd er bovengronds een beperkt aantal parkeerplaatsen voorzien.

Te grootschalig

Voor de beoordeling van dit project volgde het gemeentebestuur de voorschriften uit het RUP Centrum. Dit RUP bestempelt deze zone als een projectgebied met eigen specifieke regels. Wanneer we het ingediende project aan deze regels toetsten, dan stelden we een overschrijding vast van verschillende parameters, waaronder de vloerterreinindex en de bebouwingsindex. Dit betekende dat het project te grootschalig werd uitgewerkt. De draagkracht van de projectzone werd overschreden met te veel en te dichte bebouwing.

Daarnaast garandeerden verschillende appartementen onvoldoende woonkwaliteit, wanneer we deze appartementen aftoetsten aan de normen die sociale huisvestigingsmaatschappijen van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) moeten volgen voor hun projecten. Het gemeentebestuur gebruikt deze normering om de woonkwaliteit te evalueren.

Alleen nog Raad voor Vergunningsbetwistingen

Na de weigering door het gemeentebestuur tekende de projectontwikkelaar beroep aan bij de deputatie van de provincie Antwerpen. Nu zowel het gemeentebestuur als de deputatie een vergunning weigeren, rest alleen nog de Raad voor Vergunningsbetwistingen als beroepsmogelijkheid. Deze beoordeelt niet de inhoud van het project, wel of de procedures correct gevolgd werden. 

Meer info: 
dienst ruimtelijke ordening
014 33 08 30
Bron: 
SCHEPEN VOOR RUIMTELIJKE ORDENING PETER VAN ROMPAEY