Draaiboek en kaart voor toegankelijke fietsvakantie langs Kempenroute
Minder mobiel en toch graag op fietsvakantie? Natuurlijk!
Reisorganisaties en vrijetijdsverenigingen beschikken voortaan over een bouwpakket voor een drempelvrije fietsvakantie langs de Kempenroute: een kaart en een draaiboek vol praktische info.
Een veelbelovende samenwerking tussen Toerisme Provincie Antwerpen, vrijetijdsorganisaties en verblijven voor mensen met een beperking, gespecialiseerde touroperators en talrijke vrijwilligers.
De ingrediënten voor een geslaagde fietsvakantie? Een aantrekkelijk traject, veel beleving onderweg, fietscomfort en fijne logeerplekken.
De Kempenroute, een van de negen nieuwe icoonfietsroutes in Vlaanderen, heeft het allemaal.
Ook voor wie minder mobiel is of er met een ‘buitengewone’ fiets op uit trekt.
Van bagagevervoer tot fietsbuddy
Tijdens de zomer van 2021 screenden vrijwilligers ruim 1000 km fietsnetwerk.
De Kempenroute kreeg een prima rapport: 90% van het traject blijkt vlot toegankelijk voor minder mobiele fietsers, zeker bij elektrische ondersteuning.
Een Google Maps kaart - met groene, oranje en rode trajecten en waar mogelijk alternatieve opties - helpt inschatten wat voor hen haalbaar is.
De kaart bevat verder gedetailleerde toegankelijkheidsinfo over logies, attracties, restaurants, cafés, picknickplekken en sanitair in de buurt van de Kempenroute.
In het bijbehorende draaiboek bundelt Toerisme Provincie Antwerpen praktische informatie over de beschikbare service en mogelijke assistentie. Zoals verhuur van aangepaste fietsen, bagagevervoer, verzekering of pechverhelping.
Inclusief een buddywerking, waarbij vzw Kompaan vrijwilligers zoekt om minder mobiele vakantiegangers te vergezellen en te ondersteunen!
Vakantie voor iedereen
Toerisme Provincie Antwerpen stelt dit bouwpakket voor een drempelvrije fietsvakantie ter beschikking van iedereen die graag een meerdaagse fietstocht voor mensen met een mobiliteitsbeperking ontwikkelt: touroperators, vrijetijdsverenigingen en doelgroepenorganisaties.
Initiatiefnemers krijgen hulp bij de promotie in de vorm van gratis routekaartjes, fotomateriaal met paralympiër en projectpeter Peter Genyn en zelfs trendy wielertruitjes.
Reisorganisaties vzw Project U/TURN en WeTravel2 blikken alvast enthousiast terug op een eerste testvakantie. Net als Het GielsBos, een voorziening voor volwassenen en kinderen met een beperking.
Gedeputeerde voor Toerisme Mireille Colson: “Hopelijk stimuleren we heel wat vakantiemakers om met dit pakket aan de slag te gaan. Een nieuwe etappe in ons actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’. Dat onze realisaties impact hebben, bewijzen de intussen 17.000 downloads van de stappenplannen van autismevriendelijke attracties en logies. Later dit jaar volgt nog ‘Wandelen op rolletjes’, een initiatief rond toegankelijke wandelroutes. Toerisme Vlaanderen trekt daarvoor 50.000 euro subsidies uit. Stuk voor stuk projecten waarmee we vakantie vanzelfsprekend maken voor wie minder mobiel is of een andere drempel ondervindt.”