Het gemeentebestuur en het Agentschap voor Natuur en Bos waarschuwen voor oude nesten van de eikenprocessierups die door regen en wind uit de bomen vallen. Deze nesten vormen een gezondheidsrisico voor mens en (huis)dier. Zie je een nest? Blijf eraf en vul een meldingsformulier in via www.gemeentemol.be/processierupsen.
Hoewel er nu geen levende rupsen meer in de nesten zitten, vormen ze wel degelijk een gezondheidsrisico. De rupsen hebben zich namelijk diverse keren in de nesten verveld waarbij iedere keer duizenden brandharen in het nest achterbleven. Deze brandharen kunnen nog jarenlang gezondheidsklachten geven bij mens en (huis)dier als je ermee in aanraking komt.
Hoe herken ik een nest?
Eén van de problemen met de afgevallen nesten is dat mensen ze niet herkennen. Als de nesten in de bomen hangen, zien ze er wit-grijsachtig uit omwonden met spinsels. De afgevallen nesten zijn daarentegen veelal bruinzwart van kleur. Dit komt door de vele uitwerpselen van de rupsen gemengd met de vervellingshuidjes die aan het verteren zijn.
Voorkom gezondheidsklachten
Heb je een nest ontdekt, dan is het belangrijk om elk contact te vermijden. Door het nest te verplaatsen, verspreiden de brandharen zich verder in de omgeving. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken.
Haarden processierupsen melden
Om voortdurend een overzicht te behouden over de situatie, vraagt het gemeentebestuur om elke haard van processierupsen – zowel op privé- als openbaar domein – altijd te melden via www.gemeentemol.be/processierupsen. De haarden van processierupsen worden dan ingegeven op de interactieve eikenprocessierupsenkaart van de provincie Antwerpen. Haarden op openbaar terrein worden dan door de gemeentediensten weggebrand.
Preventief spuiten
Begin mei ging een externe firma - in opdracht van het gemeentebestuur – aan de slag met het preventief spuiten: de inlandse eiken langs gemeentewegen kregen een sproeibeurt met een biologisch en onschadelijk preparaat. Al sinds 1997 stelt het gemeentebestuur jaarlijks een gespecialiseerde firma aan om de meer dan 1.000 eiken langs gemeentewegen een preventieve sproeibeurt te geven tegen de gevreesde processierups. Deze preventieve spuitbeurten vinden enkel plaats op openbaar domein.