Op dinsdag 21 september gaat er een infoavond door over tijdelijk mobiel zorgwonen. Denk je al langer aan zorgwonen, en wil je hier meer informatie over? Kom dan om 19.30 uur naar de cafetaria van het lokaal dienstencentrum in Ten Hove. Je krijgt er meer informatie over het proefproject, dat zich voornamelijk richt op mantelzorgers en zorgverleners. Concreet houdt het in dat je op dit moment zorg verleent aan je ouder wordende ouders, kind met een beperking, familielid met psychische problemen,… en die persoon tijdelijk laat wonen in een verplaatsbare woonunit achter of naast je huis. Inschrijven voor de infoavond kan tot woensdag 15 september, via www.gemeentemol.be/tijdelijk-mobiel-zorgwonen-infoavond of 014 33 08 30. Wil je graag meer info, maar kan je je niet vrijmaken die avond? Geef je gegevens dan door via www.gemeentemol.be/tijdelijk-mobiel-zorgwonen-deelname. We nemen nadien zelf contact met je op.
Met dit proefproject rond tijdelijk mobiel zorgwonen wil het gemeentebestuur onderzoeken of deze manier van wonen - waarbij de zorgbehoevende dichtbij, maar toch zelfstandig woont - een aanvulling kan vormen op het zorgaanbod. Het is een initiatief van het gemeentebestuur, in samenwerking met IOK en LiCalab.
Infoavond op dinsdag 21 september
Op dinsdagavond 21 september organiseren we een infoavond voor iedereen met interesse in het project, ongeacht hoe concreet je plannen al zijn. Je krijgt er onder andere informatie over
· het project zelf
· de ondernemingen die de zorgwoningen te huur aanbieden
· de mogelijke types en inrichting
· de voorwaarden voor plaatsing
· kosten
· regelgeving
· …
De infoavond start om 19.30 uur en gaat door in de cafetaria van het lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28. Inschrijven kan tot 15 september via www.gemeentemol.be/tijdelijk-mobiel-zorgwonen-infoavond of 014 33 08 30.
Kan je niet deelnemen, maar wil je toch graag meer informatie? Geef je gegevens dan door via www.gemeentemol.be/tijdelijk-mobiel-zorgwonen-deelname.
Voorwaarden proefproject
Sinds 16 augustus 2021 is nieuwe wetgeving rond tijdelijk mobiel zorgwonen van kracht. We zetten hieronder een aantal belangrijke voorwaarden op een rij:
· Een mobiele zorgwoning kan je onder bepaalde voorwaarden plaatsen met een melding.
· De plaatsing op basis van deze melding is tijdelijk, voor maximaal drie jaar. Nadien kan je eenmalig een verlenging aanvragen, voor opnieuw maximaal drie jaar.
· Als de zorgvraag stopt, moet je de woning verwijderen binnen drie maanden.
· De locatie zelf moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. De dienst ruimtelijke ordening kijkt na of de plaatsing mogelijk is.
Daarnaast geldt voor het proefproject dat de woningen geplaatst worden op huurbasis. De huur van de zorgwoning is op eigen kosten. Je hebt wel inspraak in het type woning en de inrichting.
Deze voorwaarden worden uitgebreid toegelicht tijdens de infoavond.
Voordelen
Mobiel zorgwonen heeft heel wat voordelen. Je bent als mantelzorger dicht in de buurt en kan snel inspelen op problemen. Voor zorgbehoevende personen biedt het de mogelijkheid om dicht bij familie of mantelzorgers te zijn zonder dat ze hiervoor alle zelfstandigheid moeten opofferen. Deze manier van wonen garandeert dus nabijheid, zonder in te boeten aan privacy.