Samenwerkingsovereenkomst tussen SCK•CEN, het Studiecentrum voor Kernenergie, en KAERI, the Korea Atomic Energy Research Institute
Naar aanleiding van de economische missie in de Republiek Korea, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid en de heer Pieter De Crem, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, heeft het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) op donderdag 15 juni een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met zijn Koreaanse tegenhanger, KAERI (Korea Atomic Energy Research Institute).
KAERI is de grootste instelling voor nucleair onderzoek van de Republiek Korea. De geschiedenis van deze instelling vertoont veel gelijkenissen met deze van het SCK•CEN. Zo is KAERI, gelegen te Daejon in de Republiek Korea, de bakermat van Koreaanse nucleaire technologie en kerncentrales, net zoals het SCK•CEN in Mol dat met zijn talrijke innovaties de basis legde voor het Belgische kernenergiepark en niet-energetische toepassingen zoals nucleaire geneeskunde. Sinds enkele jaren staat KAERI op de internationale scène met een multifunctionele onderzoeksreactor die afgeleid is van de Hanaro-reactor, vergelijkbaar met het SCK•CEN en zijn innoverende onderzoeksinfrastructuur MYRRHA.
Het is dus niet verwonderlijk dat België en de Republiek Korea sinds verscheidene jaren samenwerken op het vlak van innovatie in kernonderzoek.
Deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst zal naast opleidingen voornamelijk gefocust zijn op vier onderzoeksdomeinen:
• De ontwikkeling en kwalificatie van innoverende en betrouwbare splijtstof voor onderzoeksreactoren, evenals nieuwe targets voor de productie van medische radio-isotopen. Deze samenwerking heeft als doel het onderzoek naar een nieuwe generatie van radio-isotopen voor kankerbehandelingen te stimuleren en versnellen. Vandaag de dag worden de belangrijkste radio-isotopen gebruikt voor de diagnose van ziektes.
• De ontwikkeling van geavanceerde instrumentatie voor de toekomstige reactoren. De nieuwe generatie reactoren zal met versnelde neutronen werken; er zal geen water meer gebruikt worden voor het koelen van de kern van de reactor, maar wel vloeibare metalen zoals natrium of lood(-bismut). Voor de veilige werking van deze reactoren is een innoverende toegepaste instrumentatie noodzakelijk. KAERI, dat expertise bezit voor natrium gekoelde reactoren, en het SCK•CEN met zijn MYRRHA-prototype (het eerste prototype met lood-bismut koeling) gaan hun onderzoeksresultaten delen voor de ontwikkeling van een geavanceerde instrumentatie voor ultrasone visualisatie, niet-destructief onderzoek, debietmeting, … in een ondoorzichtige omgeving.
• De ontwikkeling van nieuwe methodes voor het beheer van hoogactief kernafval en opgebruikte splijtstof. MYRRHA is een nieuwe stap naar een volledig gesloten cyclus voor het beheer van kernsplijtstof. De bestraalde splijtstof wordt niet meer beschouwd als afval, maar wordt behandeld om de splijtbare elementen en kleine actinides opnieuw te gebruiken.
• De ontmanteling van de KORI-1-reactor (587 MWe PWR), de eerste van 25 nucleaire installaties, die in de Republiek Korea in gebruik werd genomen in 1978 en die in 2017 zal stopgezet worden. Het SCK•CEN en andere Belgische partners zullen deelnemen aan de ontmanteling van deze eerste Koreaanse reactor, KORI-1. Het Belgische studiecentrum beschikt over een unieke expertise in dit domein. De Belgische teams hebben al verscheidene reactoren ontmanteld en zullen deze expertise ter beschikking stellen van de Republiek Korea.
"Wij zijn verheugd over deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Het delen van kennis is absoluut noodzakelijk voor de vooruitgang van nucleair onderzoek. Dankzij het samenbrengen van de expertise van onze beide centra, zullen wij de ontwikkeling kunnen versnellen van oplossingen voor de verbetering van de veiligheid van nucleaire installaties en bijdragen aan een gepersonaliseerde geneeskunde", aldus Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN.
"We geloven dat internationale samenwerking een belangrijke drijvende kracht is voor actieve ontwikkeling in technologie. Vandaag hebben we de basis gelegd voor een samenwerking tussen België en Korea en ieder kon zijn krachten bundelen in de nucleaire industrie. Ik hoop dat de synergie tussen de twee instituten praktische resultaten zal opleveren die tot een duurzaam gebruik van nucleair energie zullen bijdragen", aldus Jaejoo Ha, President van KAERI.
________________________________________
Studiecentrum voor Kernenergie – SCK•CEN
Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) behoort met meer dan 700 medewerkers tot de grootste onderzoeksinstellingen van België. Als Stichting van Openbaar Nut ontvangt het SCK•CEN een dotatie van de federale regering die het centrum toelaat 40% van de werkingskosten te dekken. De overige 60% zijn eigen inkomsten. Het SCK•CEN focust op de vreedzame toepassingen van kernenergie en ontwikkelt duurzame technologieën voor maatschappelijk waardevolle doeleinden. Drie onderzoeksthema’s krijgen doorheen alle activiteiten extra aandacht: veiligheid van nucleaire installaties, doordacht beheer van radioactief afval en de bescherming van mens en milieu tegen ioniserende straling. Het SCK•CEN deelt zijn wereldwijd erkende knowhow door middel van talrijke opleidingen, waardoor het een kweekvijver blijft voor hoogopgeleide experts in het nucleaire domein.
Korea Atomic Energy Research Institute – KAERI
KAERI werd opgericht in 1959 om de grondslag te leggen voor nationale zelfredzaamheid in nucleaire energie. De afgelopen 58 jaar is KAERI een drijvende kracht geworden voor de nationale economische groei van de Republiek Korea. KAERI heeft als doel aan de ene kant een sterke economische ontwikkeling te promoveren door het gebruik van nucleaire energie als hoofdbron van energie en aan de andere kant het industriële concurrentievermogen van Korea te verstevigen door een overdracht van geavanceerde wetenschappen en technologie. KAERI spant zich in om geavanceerde nucleaire technologie te ontwikkelen om milieuvriendelijke energie te leveren.