Welke activiteit verdient volgens jou de Culturele Activiteitenprijs? Stem voor 21 februari 2014 op jouw favoriet via het e-formulier op www.gemeentemol.be. Op vrijdag 28 februari wordt om 20 uur voor het eerst de nieuwe Culturele Activiteitenprijs uitgereikt in Zaal ’t Getouw. Het publiek krijgt die avond de kans om nog voor de helft van de punten een stem uit te brengen.
Iedereen mocht tussen 1 en 31 december een kandidaat indienen voor de Culturele Activiteitenprijs. Uit de inzendingen nomineerde de jury tien activiteiten die kans maken op de overwinning. Een origineel onderwerp, een creatieve invulling, een bijzondere samenwerking, het betrekken van een nieuw publiek, … de gekozen activiteiten zijn op één of meerdere vlakken uitzonderlijk te noemen.
Stemmen
Welke drie activiteiten vond jij het afgelopen jaar het meest bijzonder? Bepaal mee de uitslag en stem op je favoriet. De jury kende al een vierde van de punten toe. Via deze stemronde beslis jij mee over een vierde van de punten. De avond van de uitreiking wordt de overige helft van de punten toegekend.
De genomineerde activiteiten zijn:
Tentoonstelling ‘Liefde is… altijd goed!’ – Voilà Mol
Homoseksualiteit is in ons land veel meer bespreekbaar dan 25 of 30 jaar geleden, maar het maatschappelijke taboe is nog lang niet verdwenen. Om het holebi- en transgenderthema ook in onze gemeente meer zichtbaar en bespreekbaar te maken, haalde Voilà Mol in augustus 2013 de tentoonstelling ‘Liefde is… altijd goed!’ naar de exporuimte in ‘t Getouw. Portretten, persoonlijke fotoalbums en levensverhalen van enkele jonge en minder jonge holebi’s en transgenders toonden herkenbare taferelen waarin liefde centraal staat. Schilderijen van lokaal talent Mario Joos gaven een extra Molse toets aan de tentoonstelling.
Musical ‘Academie voor Dierenmanieren’ – Kinderkoor Jomiko
Op een klasuitstap naar de Zoo komen enkele leerlingen een knuffel tegen die kan praten. Hij wil een echt dier worden, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Samen gaan ze op pad en ontmoeten vele andere dieren die hen helpen in de zoektocht naar de Academie voor Dierenmanieren.
Ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan vertelde kinderkoor Jomiko in november 2013 dit grappige en ontroerende verhaal in een spetterende musical.
Up with People – cc ‘t Getouw
In april 2013 toonde het internationale muziek- en dansgezelschap Up with People de Belgische première van hun nieuwste show ‘Voices’ in Schouwburg Rex. De jonge artiesten gunden onze gemeente ook een glimp op hun eigen nationale tradities en cultuur, niet alleen in de show, maar ook persoonlijk bij de Molse gastgezinnen waar ze een week verbleven. Maar het meest bijzondere aan Up with People was het vrijwilligerswerk dat de jongeren tijdens hun bezoek aan de gemeente verrichtten. Ze begeleidden kunstenaars van Den Brand, werkten mee in De Witte Mol, gaven multiculturele lessen in de Rozenberg, verbroederden met de leerlingen van de muziek- en kunstacademies en deden workshops met de deelnemers van Ons Huis.
Expo da Capo – Harmonieorkest Mol-Rauw
Het 65-jarig bestaan van het Harmonieorkest van Mol-Rauw was de aanleiding om in het voorjaar van 2013 ruim 160 jaar muziekleven in onze gemeente in kaart te brengen. Met foto’s, filmpjes, muziek, documenten en voorwerpen schetste de interactieve ‘Expo da Capo’ in ’t Kristallijn een beeld van de rijke geschiedenis van harmonies, fanfares, klassieke muziek, pop en rock in onze streken. Samen met het gemeentearchief, de Kamer voor Heemkunde vzw, de werkgroep Cultuur en Geschiedenis Rauw, de Molse muziekverenigingen en Erfgoedcel k.ERF werd heel wat materiaal verzameld. Naast de tentoonstelling werden ook nog een lezing, natuurwandeling met muziek en fietstocht georganiseerd.
’t Sluise Fornuis – Cultureel ambassadeur ‘Open Sluis’
Een smakelijk idee was het zeker, het Sluise Fornuis! Met dit originele concept deden de cultureel ambassadeur en de Sluise families de slogan ‘Open Sluis’ alle eer aan. De Sluise deuren werden in juni 2013 letterlijk open gezet om bij een gezellig etentje nieuwe mensen te leren kennen. Na een gezamenlijk aperitiefje, werden de deelnemers verspreid over de gastgezinnen die hun keukengeheimen wilden prijsgeven. En na een tweegangenmenu – naar keuze van het gastgezin met grootmoeders keuken, exotische gerechten of eigen creatieve kookkunsten – nodigde de ambassadeur alle deelnemers en gezinnen nog uit om gezellig na te babbelen bij koffie en versnaperingen. Door velen gesmaakt en goed bevonden!
Vrouw in ’t Getouw – vrouwenverenigingen Mol
In april 2013 palmden de Molse socio-culturele vrouwenverenigingen cc ‘t Getouw in met een gratis programma ‘voor en door vrouwen’. De verenigingen zetten zichzelf in de kijker met een divers aanbod met muziek, film, literatuur en creatieve activiteiten dat zowel jong als oud aansprak. Ook werd in een poëziewedstrijd rond het thema ‘vrouw’ Annelies Vanherck verkozen als dé Molse Dichteres. En de wildbrei-actie die onder andere het konijn en de mol aankleedde, kon ook op heel wat enthousiaste reacties rekenen. Vrouw in ’t Getouw was een unieke samenwerking tussen Markant, FVV en verschillende Molse afdelingen van Femma en KVLV.
Goelag – Ludo Mariën
Dwangarbeidkampen voor dissidenten die strafrechtelijk vervolgd werden in het Sovjetbewind van de jaren na WO II. Drie miljoen gevangenen kwamen om het leven. Alexander Solzjenitsyn beschreef deze communistische terreurpraktijken in ‘De Goelag Archipel’. Viktor Vlasov schreef dit neer in muziek. In z’n eentje zocht Ludo Mariën met enkel zijn accordeon naar de confrontatie met dit te onbekende verleden. Het werd een prachtige, beklijvende avond.
Zigeunerfeesten – De Woonwagenmannen
In juli 2013 werd Sluis overrompeld door massa’s prachtige woonwagens, oldtimer tractoren en legervoertuigen uit ver vervlogen tijden, die van heinde en verre naar onze gemeente afgezakt kwamen voor de eerste Zigeunerfeesten. Je kon er luisteren naar live zigeunermuziek en heerlijk eten en drinken. Spektakel was er te beleven met een vuurspuwer die de nachtelijke hemel romantisch verlichtte. En met deelnemers in typische oude zigeunerkledij was het als het ware een echt levend openluchtmuseum. De organisatie was een straffe prestatie van een bende jonge Sluizenaars waar we hopelijk nog veel van zullen horen en zien.
Kunstkramers – GAMW & ABK
De Academie voor Beeldende Kunsten en de Academie voor Muziek en Woord kwamen in februari 2013 wel erg origineel in de aandacht met een ‘Kunstkermis’ en een ‘Kunstkramersparcours’ doorheen het Centrum. Op straat, in containers of inkomhallen, in winkels achter kledingrekken,… je kon het zo gek niet bedenken of je had de kans om verrast te worden door muzikanten of beeldende kunstenaars die je lieten kennismaken met de academies en je wilden verleiden om ook zin te krijgen in kunst.
Tentoonstelling ‘100 jaar De Hutten in Mol’ – Molse Kamer voor Heemkunde
In 2013 was het exact 100 jaar geleden dat de Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdzorg - De Hutten zich in onze gemeente vestigde. Voor die gelegenheid kreeg de Molse Kamer voor Heemkunde de kans om in het rijke archief van de instelling te gaan snuffelen. De grote fotocollectie werd gedigitaliseerd en deels getoond in een overzichtstentoonstelling die het verhaal van De Hutten vertelde. Omdat de tentoonstelling binnen de muren van de instelling stond opgesteld, kon je die enkel op aanvraag bezoeken. Dat hield honderden mensen echter niet tegen om eens een kijkje te gaan nemen in het leven van vroeger en nu in de gesloten instelling.
Prijsuitreiking
Iedereen is welkom op de prijsuitreiking op vrijdag 28 februari om 20 uur in Zaal ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. Het publiek mag die avond nog voor de helft van de punten een stem uitbrengen. Supporter voor je favoriet bij een drankje en een gratis optreden van het koor PerNoot.