Strafklacht bij politie tegen aanpak asbestverwijdering oude kinderclub Rauw

dinsdag, 15 maart, 2022

Het gemeentebestuur heeft bij de politie een strafklacht ingediend voor verder onderzoek naar de aanpak van de asbestverwijdering op het dak van de oude kinderclub in Rauw. Aanvullend op de onverantwoorde werkwijze van de gespecialiseerde asbestverwijderaar lieten verschillende partijen volgens ons na om correct en verantwoord te handelen. Zowel de aannemer als de veiligheidscoördinator mogen een officiële ingebrekestelling verwachten. Als gemeentebestuur delen we de bezorgdheden van de ouders en willen we een duidelijk zicht op mogelijke gezondheidsrisico’s. Hiervoor stelden we eerder deze week een onafhankelijke asbestdeskundige aan.

 

In samenspraak met de school en onze dienst buitenschoolse kinderopvang informeerde het gemeentebestuur de afgelopen week alle ouders zo goed mogelijk over de situatie. De ouders ontvingen vier verschillende mailings (op dinsdag 8, woensdag 9, donderdag 11 en maandag 14 maart), een vijfde wordt meteen opgesteld als de recente staalnames geanalyseerd zijn. Daarnaast staat een infomoment in de steigers, waarbij ouders alle informatie vernemen over mogelijke gezondheidsrisico’s.

 

De feiten chronologisch op een rij

ü  Om een nieuwe kinderclub voor onze voor- en naschoolse kinderopvang te bouwen naast de speelplaats van gemeentelijke basisschool De Zandloper in Rauw moet het bestaande oude gebouw afgebroken worden. Eén van de eerste stappen was het zorgvuldig verwijderen van de dakleien in asbest. De aanwezigheid van asbest in het gebouw was dankzij de asbestinventaris vooraf gekend. Het verwijderen van de dakleien moest door een gespecialiseerde asbestverwijderaar gebeuren volgens alle wettelijke normen. Bovendien was met de hoofdaannemer afgesproken dat dit tijdens de krokusvakantie zou gebeuren, zodat er geen enkel risico was voor kinderen op de aanpalende speelplaats.

 

ü  Zonder verwittiging vooraf werd het verwijderen van de asbestleien verplaatst naar maandag 7 maart, de eerste schooldag na de krokusvakantie. Bovendien gebeurde dit op een onveilige manier. De leien werden niet zorgvuldig verwijderd met behulp van een kraan, ze werden gewoon naar beneden in een container gegooid. Deze onverantwoorde aanpak leidt mogelijk tot het breken van de leien en bijhorende stofvorming, wat bij asbestverwijdering absoluut moet vermeden worden.

 

ü  Toen het gemeentebestuur dankzij een alerte buur maandagavond per e-mail geïnformeerd werd over deze gang van zaken, is een medewerker van onze dienst patrimonium op dinsdagochtend 8 maart meteen langsgegaan. Deze heeft de hoofdaannemer en de veiligheidscoördinator gewezen op de foutieve aanpak. De werken werden meteen stilgelegd.

 

ü  De werfarbeiders beslisten vervolgens om de werkwijze aan te passen én hebben op eigen initiatief de werken hervat met behulp van een kraan. Na de herstart verliepen de werken wel volgens de veiligheidsvoorschriften.

 

ü  Naast het stilleggen van de werken informeerde het gemeentebestuur meteen ook de verantwoordelijke veiligheidscoördinator over het voorval. Deze onafhankelijke veiligheidsexpert is verantwoordelijk voor het veilige verloop van de werkzaamheden. Woensdag 9 maart kwam deze persoon ter plaatse voor een werfbezoek. In zijn verslag dat op donderdag 10 maart werd overgemaakt, concludeerde hij letterlijk dat alles er “net en proper” bijligt. Nergens werd melding gemaakt van sporen van asbest op de werf of in de onmiddellijke omgeving. De veiligheidscoördinator stelde alleszins niet dat extra voorzorgsmaatregelen vereist waren.

 

ü  Om correct te kunnen antwoorden op de terechte vragen van bezorgde ouders over eventuele gezondheidsrisico’s door het onveilig uitvoeren van de werkzaamheden, besliste het gemeentebestuur woensdag 9 maart om een onafhankelijke asbestdeskundige aan te stellen. We informeerden de ouders diezelfde avond over dit voornemen.

ü  Na de aanstelling werd met deze deskundige een afspraak gemaakt voor een plaatsbezoek op vrijdag 11 maart. Dankzij dit plaatsbezoek kreeg de deskundige een goed beeld van de gebeurtenissen voor de latere toelichting aan de ouders en had hij de kans om stalen te nemen op de werf en de onmiddellijke omgeving.

 

ü  In tegenstelling tot de eerdere conclusie van de veiligheidscoördinator over “een nette en propere werf” stelde de asbestdeskundige mogelijke sporen van asbest vast op de werf en in de onmiddellijke omgeving. Meteen werd in samenspraak met het gemeentebestuur beslist om de kinderen uit voorzorg niet langer op de speelplaats te laten spelen. De aannemer kreeg bovendien de opdracht om tijdens het weekend grondige reinigings- en opruimwerken te organiseren.

 

ü  De resultaten van de staalnames voor de reinigings- en opruimwerken bevestigden de aanwezigheid van asbest. Na de reinigings- en opruimwerken werden maandagnamiddag 14 maart nieuwe stalen genomen. Zo kunnen we controleren dat alle asbestrisico’s effectief verdwenen zijn. Pas bij een absolute zekerheid geven we de speelplaats opnieuw vrij. We verwachten de resultaten van deze tweede staalnames in de loop van dinsdagavond 15 maart, waarna communicatie zo snel mogelijk volgt.

 

ü  Maandagnamiddag 14 maart informeerden we alle ouders opnieuw over het verder verloop van de feiten én bevestigden we de organisatie van een infomoment waarop verschillende experts aanwezig zullen zijn om eventuele gezondheidsrisico’s te duiden. Een datum hiervoor wordt de komende dagen in samenspraak met verschillende experts geprikt. We hopen deze datum zo snel mogelijk te kunnen geven aan de ouders. Hopelijk lukt dit nog voor de paasvakantie. Alle rapporten en onderzoeksresultaten worden dan in alle transparantie teruggekoppeld en toegelicht.

Bezorgdheden

Het gemeentebestuur deelt de bezorgdheden van de ouders en betreurt ten zeerste het verloop van de asbestverwijdering. We hopen dat het gerecht het volledige verloop grondig onderzoekt en de betrokkenen ter verantwoording voor het gerecht brengt. Op dit moment gaat al onze aandacht naar een veilige speelomgeving voor de kinderen. We nemen deze pas in gebruik wanneer de speelplaats volledig asbestvrij is. Pas nadien kunnen de werken hervatten, waarbij de verdere afbraakwerken nooit mogen gebeuren als er kinderen op de speelplaats zijn. Daarnaast komen er extra veiligheidsmaatregelen om de werf af te schermen. De gezondheid van de kinderen vormt onze allergrootste bekommernis.  

Meer info: 
Bron: 
BURGEMEESTER WIM CAEYERS EN SCHEPEN VOOR VOLKSGEZONDHEID HILDE VALGAEREN