Met 300 ton zout en 50.000 liter pekel zijn onze strooidiensten klaar voor de winter. Ook deze winter werken de gemeentelijke strooiploegen volgens een strooiplan. De belangrijke gemeentewegen en schoolomgevingen krijgen hierbij extra aandacht. Meer info over het strooiplan vind je op www.gemeentemol.be/strooiplan.
Op basis van gedetailleerde weersvoorspellingen van een gespecialiseerde firma beslissen we wanneer we gaan strooien. We proberen de hinder zoveel mogelijk te beperken door preventief te strooien.
Fietspaden ruimen
Om al onze fietspaden te strooien, werken we samen met een privépartner. Deze zet lokale landbouwers in die vanuit hun eigen stalplaats vertrekken met gevulde tanken. In totaal gaat het om 106 kilometer fietspaden.
Kleinere straten
Onze uitgestrekte gemeente telt verschillende honderden kilometers aan wegen. Bij zwaar winterweer is het voor onze strooiploegen onmogelijk om overal tegelijk te strooien. In kleine woonstraten met weinig verkeer heeft strooien bovendien geen zin. Het strooizout geraakt amper met de sneeuw of de ijzel vermengd, wat belangrijk is om snel te smelten. Deze straten zijn dan ook niet opgenomen in de strooiroutes.
Niet strooien door nieuw wegdek
In een aantal straten die deel uitmaken van het strooiplan zullen onze diensten dit jaar toch niet strooien. Het eerste jaar na het aanleggen van een nieuw wegdek mag op deze plaatsen geen strooizout gebruikt worden. Om voorbijrijdende chauffeurs te waarschuwen over het niet strooien, zetten we op deze locaties verwittigingsborden.
Gewestwegen
Het strooien van de gewestwegen in onze gemeente is de verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheid. Concreet gaat het over de N71 Zuiderring, de N110 Borgerhoutsendijk, de N18 Molderdijk, de N103 Ezaart-Ginderbuiten, de N136 Postelsesteenweg en de N18 Turnhoutsebaan.