Tijdelijk verbod op de onttrekking van water uit onbevaarbare waterlopen

Tijdelijk verbod op de onttrekking van water uit onbevaarbare waterlopen Foto: Kabinet van de Gouverneur
vrijdag, 9 juni, 2023

Besluit van de gouverneur betreffende de invoering van een tijdelijk verbod op de onttrekking van water uit onbevaarbare waterlopen

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

 Artikel 23bis van de wet betreffende de onbevaarbare waterlopen van 28 december 1967.
 Artikel 31 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van diverse bepalingen uit de wet onbevaarbare waterlopen van 7 mei 2021.

Vormvereisten
De volgende vormvereiste is vervuld:
 Het besluit is genomen met in achtneming van de analyse en de voorstellen van de waterbeheerders, besproken op het provinciale droogteoverleg van 8 juni 2023.
 Het besluit is genomen met in achtneming van het advies van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid van 8 juni 2023.

Motivering
Dit besluit is gebaseerd op het eindrapport “Uitwerking van een reactief afwegingskader voor prioritair watergebruik tijdens waterschaarste”, bekrachtigd door de mededeling van de Vlaamse regering van 30 april 2021 en de daarin voorgestelde droogte-indicatoren en bijhorende drempelwaarden. Dit besluit houdt bovendien rekening met verdere gebied specifieke informatie die aangeleverd en besproken is tijdens het provinciaal droogteoverleg van dd. 8 juni 2023.
De CIW Adviesgroep Droogte en het provinciaal droogte overleg van de provincie Antwerpen stelden vast dat de drempels (debieten en/of peilen) van de droogte-indicatoren op meerdere locaties in de provincie Antwerpen onderschreden werden. Dit is in het bijzonder het geval voor:
 De Mark;
 De Kleine Aa;
 De Aa; (Maasbekken);
 De Aa (Netebekken);
 De Molenbeek/Bollaak;
 De Kleine Nete;
 De Grote Nete;
 De Grote Laak;
 De Wimp; en
 De Antitankgracht (gedeeltelijk).

Met dit besluit wordt tegemoet gekomen aan de doelstellingen die bijdragen aan het integraal waterbeleid conform artikel 1.2.2. 1° (de bescherming, de verbetering of het herstel van oppervlakte- en grondwaterlichamen), 3° (het duurzaam beheer van de voorraden aan oppervlakte- en grondwater) en 6° (het terugdringen van het risico op waterschaarste).

Bekendmaking van dit besluit
Dit besluit wordt bekend gemaakt door publicatie in het provinciaal bestuursmemoriaal.
Daarnaast wordt aan de bevoegde besturen en administraties gevraagd om dit besluit en de bijhorende kaart bekend te maken via:

 Het e-loket wateronttrekking uit onbevaarbare waterlopen (www.wateronttrekking.be);
2
 De website https://www.vlaanderen.be/droogtemaatregelen;
 De website van de provincie;
 De website van de betrokken lokale besturen.
Het besluit wordt bezorgd aan de betrokken waterbeheerders, lokale besturen, politiezones en de toezichthouders.
Juridisch kader
Dit besluit komt tegemoet aan volgende regelgeving:
 De Europese Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG) van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid;
 Het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (waterwetboek);
 De Europese habitatrichtlijn (92/43/EEG) inzake de bescherming van de natuurlijke habitat en de wilde flora en fauna;
 Het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu (Natuurdecreet), artikel 16, 26bis en 36ter.

DE GOUVERNEUR VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN BESLUIT:
Artikel 1. Het is verboden water te onttrekken uit alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in de stroomgebieden zoals opgenomen in bijlage. Het betreft de stroomgebieden van:
 De Mark;
 De Kleine Aa;
 De Aa (Maasbekken);
 De Aa (Netebekken);
 De Molenbeek/Bollaak;
 De Kleine Nete;
 De Grote Nete;
 De Grote Laak;
 De Wimp; en
 De Antitankgracht (gedeeltelijk).

Deze stroomgebieden en waterlopen worden aangeduid op kaart (zie bijlage 1).
Artikel 2. Op de tijdelijke onttrekkingsverboden van artikel 1 zijn volgende uitzonderingen van toepassing:

1 Onttrekkingen met weidepompen voor drenking van vee in weides. Weidepompen omvatten zowel mechanische weidepompen als weidepompen op zonne- of windenergie;

2 Onttrekkingen door hulpdiensten in geval van nood wanneer er geen alternatief voorhanden is;

3 Onttrekkingen voor het vullen van spuittoestellen om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, op voorwaarde dat de gebruiker van de toestellen dusdanig te werk gaat dat er geen risico op puntverontreiniging is; en

4 Door de waterbeheerder gemachtigde onttrekkingen via een gravitaire overloop met vaste hoogte die er voor zorgt dat er enkel een onttrekking gebeurt wanneer de minimumpeilen verzekerd zijn;

Artikel 3. Toezicht en handhaving van dit besluit verloopt zoals geregeld door of in uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid.
3

Artikel 4. Dit besluit treedt in werking vanaf 10 juni 2023 tot het wordt opgeheven bij besluit van de gouverneur, bij einde van de droogtetoestand.

Bron: 
Kabinet van de Gouverneur