Vakantie zonder zorgen met zorg

Vakantie zonder zorgen met zorg Foto: Provincie Antwerpen
zondag, 5 mei, 2024

Vakantie zonder zorgen, mét zorg

Hospitality+: toeristisch logies met zorgnetwerk

Dagelijks een injectie of wondverzorging nodig? Geregeld bezoek van een kinesist of verpleegkundige? Altijd op stap met een infuushouder?
Ook met een zorgnood vertrek je onbezorgd op vakantie. Al elf toeristische logies in de provincie Antwerpen - B&B, camping, vakantieboerderij of vakantiewoning - beschikken over een netwerk van professionele zorgverstrekkers.
Met hospitality+ bouwt Toerisme Provincie Antwerpen verder aan een toegankelijk vakantieaanbod.

Barrières wegwerken en de vakantieparticipatie stimuleren: dat is het doel van het actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’ van Toerisme Provincie Antwerpen.

Dit gebeurde al voor mensen met ASS, kleine portemonnee of beperkte mobiliteit.
Dankzij het project hospitality+ genieten ook personen met een zorgvraag voortaan volop van vakantie.

Gedeputeerde voor toerisme Mireille Colson: “De belangstelling voor een inclusieve aanpak in onze vakantiesector groeit. Logiesuitbaters hebben vooral nood aan advies. Daarom voorzien we naast instructiefiches en -filmpjes ook extra begeleiding.”

Professionele zorgverstrekkers

Tien toeristische logies volgden het afgelopen jaar een coaching hospitality+.
Toerisme Provincie Antwerpen sponsorde het traject voor 90%.
Bielebale vzw stelde voor elk logies een databank met zorgverstrekkers samen. Die garandeert professionele hulp wanneer gasten kinesitherapie, verpleging, dieetadvies of medisch materiaal nodig hebben. De logiesuitbaters kregen ook deskundig advies over het onthaal van gasten met een zorgvraag.
Vic Van Eyck van Camping Houtum in Kasterlee: “Voor ons betekent hospitality+ een logische stap. De voorbije jaren deden we al vaak beroep op het Wit-Gele Kruis om onze campingbezoekers te ondersteunen. We breiden die service graag verder uit.”

Inspirerend initiatief

Hospitality+ ‘ontzorgt’ en creëert ruimte voor de essentie: vakantiebeleving.
Momenteel kies je uit elf logeerplekken in de Kempen en Scheldeland: B&B, camping, vakantieboerderij of vakantiewoning.
Binnenkort verdubbelt het aanbod: na de zomer ronden nog eens tien logies hun coaching af. In 2025 lanceert Toerisme Provincie Antwerpen een derde oproep.
Gedeputeerde voor toerisme Mireille Colson: “De eerste reacties op het project zijn alvast veelbelovend. Zo blikte Samana, een organisatie voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers, zopas een vakantievideo in om hospitality+ bij haar leden te promoten. We hopen ook gemeenten te inspireren om het concept lokaal uit te rollen.”

PRAKTISCHE INFO

Logies met hospitality+:
vakantiewoning De Berksvenhoeve (Balen), vakantiewoning ScraB&Ble (Bornem), vakantiewoning Casa Ametza (Brasschaat), B&B Het Buitenhuys (Heist-op-den-Berg), B&B Bunderblok (Kalmthout), Camping Houtum (Kasterlee), vakantiewoning De Driehoekshoeve (Kasterlee), Camping Siësta (Lille), Camping Zilvermeer (Mol), vakantiewoning Den Akker (Mol) en vakantieboerderij Ferme NeElke (Zoersel)

Toegankelijke vakantietips op www.provincieantwerpen.be. (zoekterm: drempelvrij op stap)

De reportage over hospitality+ in de Berksvenhoeve van Samana TV is van 5 tot 12 mei te bekijken via Eclips TV.

Bron: 
Provincie Antwerpen