Voka - KvK Mechelen-Kempen doet oproep aan overheden
Als het zorgpersoneel en de meest kwetsbare personen zijn gevaccineerd, moeten bedrijfsgeneeskundige artsen ook beginnen met vaccineren op de werkvloer. In de bedrijven zelf. Naast de vaccinaties die in de centra gebeuren. Dat zegt Voka - KvK Mechelen-Kempen. Mensura geeft aan klaar te staan als ze dat mandaat krijgen. “We moéten hier vol voor durven gaan. Er is geen dag te verliezen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen.
Volgens de Vlaamse vaccinatieteller hebben op dit moment net geen 200.000 mensen in Vlaanderen hun prik gekregen. Voor 175.000 mensen was het de eerste prik, voor 21.000 mensen de tweede. “Daarmee is maar 3 procent gevaccineerd. We moeten op dit vlak snelheid maken. Er is geen dag te verliezen. Als het zorgpersoneel en de meest kwetsbare groepen in de bevolking zijn gevaccineerd, moeten we vol durven gaan voor het vaccineren van mensen óp de werkvloer. In de bedrijven zelf. Naast het bestaande circuit van de vaccinaties die in de centra zullen gebeuren”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.
“We moeten alles op alles zetten om de zomer volledig vrij te geven. Er is geen dag te verliezen.”
Tom Laveren / Gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Mechelen-Kempen
“Het kan zeker interessant zijn om naast de vaccinatiecentra een extra piste te openen voor coronavaccinatie”, zegt Dr. Gretel Schrijvers, algemeen directeur bij Mensura, de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. “Door in grotere bedrijven ook op de werkvloer te vaccineren, versnellen we het proces. Tegelijk helpen we de vaccinatiedrempel te verlagen, want medewerkers hoeven zich niet meer te verplaatsen. Bovendien zorg je ervoor dat iedereen in het bedrijf op hetzelfde moment gevaccineerd en dus beschermd is. Externe diensten hebben in de woonzorgcentra en ziekenhuizen ervaring opgedaan met de coronavaccinatie en wij staan klaar, als we hiervoor een mandaat krijgen. De enige voorwaarden die we stellen is dat we de planning zelf in handen hebben en dat de logistiek van vaccinlevering door de overheid gebeurt.”
Ook Lode Godderis (KU Leuven), professor arbeidsgeneeskunde en lid van de expertengroep GEMS, doet een voorstel om de geneeskundige dienst in te schakelen om te vaccineren in grote bedrijven.
Zomer vrijgeven
“Uiteraard doe je dit niet in een handomdraai. In de eerste plaats moeten er voldoende vaccins zijn. Maar als we op kruissnelheid zitten, moeten vaccinaties op de werkvloer mogelijk zijn. Die kans moeten we grijpen. De regio Mechelen-Kempen – en bij uitbreiding ons hele land - kan hierdoor zijn positie versterken ten opzichte van andere landen. Hoe sneller we vaccineren, hoe sneller we normaler kunnen leven, werken en ondernemen. Op die manier kunnen we de zomer volledig vrijgeven.”