Wandelpad Molderbroek in Gompel omgeleid voor ijverige bever
Het wandelpad door Molderbroek in Gompel wordt momenteel omgeleid. Een bever bouwt er een dam waardoor een groot deel van het gebied en het wandelpad onder water staan. Via de tijdelijke omleiding, aangegeven bij de toegang tot het gebied (kant kanaal), vermijd je het ondergelopen stuk. We zoeken nog naar een definitieve alternatieve wandelroute. Bevers, hun burchten én dammen zijn wettelijk beschermd. Wij heten onze nieuwe gast dan ook van harte welkom en hopen dat hij zich snel thuis voelt. Een bewijs dat dit prachtige natuurgebied in MooiMol ook bij anderen in de smaakt valt.
De bever verblijft al enige tijd in het Molderbroek waar hij ijverig een dam bouwt. Daarom besloten we het wandelpad te verleggen zodat onze gast zijn ding kan blijven doen in dit gebied.
Omleiding in afwachting van nieuwe route
Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden voor een definitieve alternatieve wandelroute, niet evident in dit moerassig gebied. In afwachting volg je dus best de aangegeven tijdelijke omleiding, zie plannetje bij toegang gebied (kant kanaal). Meer info over de wandellus en het natuurgebied Molderbroek vind je op www.visitmol.be.
Bever, grootste knaagdier van Europa
Wist je dat de bever het grootste knaagdier is van Europa? Hij kan bijna 1,5 meter lang en ruim een 0,5 meter hoog worden. De zwaarste bever ooit gevangen woog maar liefst 100 kilo. Bevers zijn vegetariërs en eten vooral (wortelstokken van) water- en moerasplanten (riet) maar ook gras en kruiden staan op het menu. Bevers knagen bomen om. Ze gebruiken de bast, twijgjes en bladeren als voedsel; de grotere takken gebruiken ze om burchten en dammen te bouwen. (Bron: www.natuurpunt.be)
Onderzoek en opvolging
De dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen onderzoekt de situatie en volgt deze van kortbij op.